Acupunctueel! 32
Acupunctueel! 32
Ten tijde van schrijven is de maatschappij, bijna twee jaar na de eerste Covid-19 signalen, weer min of meer op het oude normaal overgeschakeld. We hebben een periode achter ons met veel onzeker¬heden, maar ook een waarbij de vrijheid van therapie een groot maatschappelijk vraagstuk blijkt. En dan vooral de vrijheid om zelf te ¬bepalen om u wel of niet te laten vaccineren. Een vraagstuk dat overigens al vele decennia sluimert en dat slechts een paar jaar geleden nog opspeelde toen er gesproken werd over de mogelijkheid ongevaccineerde kinderen te weren van de kinderopvang.
Bij de actuele discussie is het grote argument dat niet-vaccineren andere mensen in gevaar zou brengen. Een argument dat bij de vrijheid om acupunctuur te mogen kiezen voor de behandeling van schouderpijn of frozen shoulder, hoofdpijn, COPD of een van de vele andere klachten waar onze leden acupunctuur voor nodig hebben, niet aan de orde is.
Toch blijken we als patiëntenvereniging hard nodig om de belangen van onze leden te behartigen: het belang dat er goede kwaliteit acupunctuur beschikbaar en toegankelijk is. Kwaliteit, beschikbaarheid en toegankelijkheid zijn immers de randvoorwaarden om de zorg waar we voor kiezen en waar we recht op hebben ook daadwerkelijk te kunnen ontvangen. Betaalbaarheid als toegankelijkheidscriterium hebben we zwaar bevochten met de ontheffing voor de BTW, maar er blijven drempels opgeworpen worden, bijvoorbeeld doordat acupunctuur uitsluitend in de aanvullende verzekering en niet in de basisverzekering is opgenomen. Een objectief onderbouwd argument om acupunctuur niet te vergoeden ontbreekt nog steeds bij de overheid. In 2022 staat een betere toegankelijkheid van acupunctuur bij ons op de agenda richting de overheid.
In deze uitgave gaan we in op een paar aandoeningen waar de ¬reguliere – en dus door de middels zorgverzekeringen door de overheid (lees de belastingbetaler) betaalde zorg – te vaak geen oplossingen voor biedt. Aandoeningen waar acupunctuur wel effectief blijkt. Op pagina 6 aandacht voor schouderpijn en frozen shoulder. Met name de inzet van lokale én distale acupunctuur blijkt hier te helpen. Hoofdpijn is ook een veelvoorkomende klacht die zeer ingrijpend is voor de getroffen patiënten. Op pagina 8 vindt u een weergave (met de complimenten van het tijdschrift Medisch Dossier) van het artikel hierover van Cindy de Waard. En, aandacht voor de patiënten met COPD, een groep patiënten die juist de afgelopen bijna twee jaar zo’n groot extra risico heeft gelopen en nog steeds loopt. Steeds weer blijkt het belang van acupunctuur om de klachten te verhelpen of te verlichten.
Tot slot wil ik hierbij graag de leden nog bedanken voor de fijne berichten van steun die we regelmatig ontvangen. We blijven ons als vereniging inzetten voor de belangen van u als patiënt en de mogelijkheden voor u om acupunctuur in te zetten.