Veelgestelde vragen - Regelgeving

De meeste acupuncturisten sturen u een rekening, of verlangen contante betaling. In dat geval moet u zelf de acupunctuurbehandeling bij uw zorgverzekering declareren.

Acupunctuur is niet opgenomen in de basiszorgpolis. Dit wil zeggen dat acupunctuur alleen vergoed wordt indien u zich hiervoor aanvullend verzekerd heeft. De meeste verzekeringsmaatschappijen vergoeden acupunctuur indien de behandeling wordt gedaan door een arts, en deze arts lid is van de N.A.A.V. Ook zijn er verzekeringsmaatschappijen die de behandeling vergoeden indien deze wordt gedaan door een niet-arts (therapeut), mits aangesloten bij de N.V.A. of Zhong. Lees dit altijd goed na in uw polis, of vraag het na bij uw verzekeringsmaatschappij.
Als NPVA zijn we bezig een volledig overzicht van de vergoedingen door verzekeringsmaatschappijen op te stellen. De NAAV heeft een overzicht van vergoedingen door verzekeringsmaatschappijen opgesteld. Ook de NVA geeft hierover informatie. Let goed op, veel verzekeringsmaatschappijen stellen een maximum aan het aantal behandelingen dat zij vergoeden, of vergoeden slechts een deel van de behandelkosten.

De minister van volksgezondheid stelt het pakket van de basiszorg vast. Tot nu toe baseert de minister dit pakket uitsluitend op de in de medische kringen breed gedragen therapieën, en op basis van geneesmiddelen waarvan de werking met de nodige marges wetenschappelijk is vastgesteld of verklaard. Acupunctuur vindt haar oorsprong echter niet in deze conventionele geneeskunst. Gezien de voordelen – zowel als kostenbesparing in de zorg, en vanuit het patiëntenbelang – zou het voor de handliggen dat acupunctuur wel in de basiszorgpolis wordt opgenomen. Voorals nog vergoeden de meeste zorgverzekeraars in het aanvullende verzekering acupunctuur indien de behandeling wordt gedaan door acupuncturist die bij één van de beroepsverenigingen is aangesloten.

Een zorgaanbieder is: een zorginstelling die voldoet aan de criteria uit de Kwaliteitswet Zorginstellingen;

Een beroepsbeoefenaar als bedoeld in de artikel 3 en 34  van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG).

Het BSN kan opgevraagd worden bij een betrouwbare bron, de Sectorale Berichten Voorziening in de Zorg (SBV-Z0 of de Gemeentelijke BasisAdministratie persoongegevens (GBA)

Formeel kunt u niet  weigeren, in de zorg hebben patiënten een wettelijke identificatieplicht. Maar aan de hand van uw andere persoonsgegevens kan uw BSN opgevraagd worden.

 De BSN zorgt voor minder fouten bij het uitwisselen van medische gegevens en de andere gegevens en beschermt u meer tegen identiteitsfraude.