Versnelde verlichting van pijn bij nierkoliek

Bij acute nierkoliek kan acupunctuur als aanvulling op een intramusculaire injectie met diclofenac-natrium de pijn sneller verlichten

Een nierkoliek is een acute, pijnlijke situatie die wordt veroorzaakt door een steen die de urineleider blokkeert. Mensen die hiermee te maken krijgen, wordt geadviseerd om zo snel mogelijk naar de huisarts of naar de dichtstbijzijnde afdeling spoedeisende hulp te gaan. Nierkoliek wordt ook wel een symptoomcomplex genoemd, waarbij sprake is van ondraaglijke pijn in de zij of de buik die uitstraalt naar de lies. Het heeft wereldwijd al geleid tot miljoenen bezoeken aan spoedafdelingen. Het is het meest voorkomende symptoom van de aanwezigheid van een steen in het urinaire systeem. Bovendien wordt geschat dat de prevalentie van urinestenen wereldwijd varieert van 1% tot 20% vanwege geografische, klimatologische, etnische, voedings- en genetische factoren. Het wordt beschreven als een van de ergste pijnen die een patiënt kan hebben. Daarom is effectieve analgesie (pijnverlichting) in zo kort mogelijke tijd van het grootste belang bij de behandeling van nierkolieken.

Pijnmedicatie

Volgens de richtlijnen van de European Association of Urology zijn niet-steroïdale ontstekingsremmers de eerste keuze voor pijnbestrijding bij patiënten met acute nierkolieken. Intramusculair injecteerbaar diclofenac-natrium wordt in China vaak gebruikt omdat het technisch gemakkelijk en snel toe te dienen is. In een eerdere studie werd pijnverlichting waargenomen met een gemiddelde (SD) van 18,64 (7,99) minuten na intramusculaire injectie van diclofenac-natrium. 37,5% van de patiënten had echter na 15 minuten nog steeds matige of ernstige pijn. Daarom is er dringend behoefte aan een effectieve en beschikbare therapie om de pijn sneller te verlichten.

Aanvullende behandeling

Acupunctuur, als aanvullende therapie uit de traditionele Chinese geneeskunde, is doeltreffend voor de behandeling van talrijke soorten pijnaandoeningen. Bovendien wordt al langer bepleit dat acupunctuur veilig, gemakkelijk en kosteneffectief kan worden geïntegreerd in de spoedeisende hulp om acute pijnaandoeningen te behandelen. Bovendien hebben verschillende gerandomiseerde klinische onderzoeken (RCT’s) aangetoond dat acupunctuurleidt tot een snelle afname van de pijnscore binnen de eerste 10 minuten. Het was echter niet zeker of acupunctuur, als aanvullende behandeling bij pijnstillers, de pijn sneller kan verlichten bij patiënten met acute nierkolieken. Een Chinees onderzoek had tot doel na te gaan of acupunctuur, als aanvullende behandeling op pijnstillers, de pijn bij patiënten met nierkolieken op de spoedeisende hulp kan versnellen.

Onderzoek

Jian-Feng Tu, Ph.D., van de Beijing University of Chinese Medicine, en collega’s voerden tussen maart en september 2020 een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek uit op een spoedeisende hulpafdeling in China bij patiënten met acute nierkoliek (visuele analoge schaalscore ≥4) als gevolg van urolithiasis. Tachtig patiënten kregen een intramusculaire injectie met diclofenac-natrium, gevolgd door 30 minuten acupunctuur of schijnacupunctuur (40 patiënten in elke groep).

De onderzoekers stelden vast dat na 10 minuten het responspercentage, gedefinieerd als het percentage deelnemers bij wie de score op de visuele analoge schaal ten minste 50 procent was gedaald ten opzichte van de uitgangswaarde, 77,5 en 10,0 procent bedroeg in respectievelijk de acupunctuur- en de schijnacupunctuurgroep. Bij nul, vijf, 15, 20 en 30 minuten was de respons van acupunctuur significant hoger, terwijl er bij 45 en 60 minuten geen significant verschil was. Het percentage nood-pijnstillers verschilde niet significant tussen de groepen. Tijdens het onderzoek deden zich geen bijwerkingen voor.

‘De resultaten kunnen implicaties hebben voor de initiële behandeling van nierkolieken op spoedafdelingen,’ schrijven de auteurs. ‘Aanvullende acupunctuur zou snelle en substantiële verlichting kunnen bieden bij nierkoliekgevallen op de spoedeisende hulp.’ .

Bron: JAMA Network, augustus 9, 2022. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.25735