Acupunctuur

Acupunctuur is een patiëntvriendelijke en functionele geneeswijze met haar oorsprong in China. Uitgangspunt bij acupunctuur is het herstel van de energiebalans in het lichaam. Onbalans van de energie uit zich in medische klachten. Door stimulatie van het lichaamseigen reguleringssysteem kan de balans hersteld worden, waarmee ook de klachten worden weggenomen. Het energiesysteem bestaat uit de oppervlaktepunten, de innerlijke organen en de meridianen die deze met elkaar verbinden. Door het stimuleren van een selectie van deze oppervlaktepunten komt de energiestroom in beweging, met als gevolg het herstel van de energiebalans en lichaamsfuncties. De stimulatie vindt plaats met verschillende technieken, waarvan het aanprikken met naalden de bekendste is. Het stimuleren van deze punten noemen we acupunctuur.

Er zijn verschillende soorten en typen acupunctuur. De meest voorkomende zijn: Acupunctuur (naalden met of zonder electrische stimulatie); Moxa of kruidenacupunctuur (met of zonder naalden); Laser acupunctuur; Auriculoacupunctuur (ooracupunctuur met naalden,laser, zaden of kruiden); Acupressuur (punten en meridiane massage); Cupping (met onderdruk); Electrische acupunctuur (EAV). De naam acupunctuur komt van de woorden Acu (van het latijnse "acu" wat naald betekent) en punctuur (van het latijnse "punctus" wat prikken betekent). Letterlijk vertaald betekent acupunctuur dus "prikken met naalden". In het Chinees heet acupunctuur Zhen Jie, wat is te vertalen als "therapie met naalden".

Acupunctuur wordt vaak aangeboden samen met kruidentherapie (ook wel fytotherapie genoemd). De kruidenmix ondersteunt het in balans brengen van de energiestromen.