Patiëntenervaring Anoniem

In verband met zijn werkzaamheden kunnen wij de naam van patiënt Anoniem niet vermelden. We hebben wel de toestemming om zijn ervaring te plaatsen.

Hoe bent u in contact gekomen met acupunctuur?
Enkele jaren geleden zat ik ziek thuis met teelbalklachten. Ik had een ontsteking die aanhield, ondanks penicillinekuren. Die ontsteking is overgeslagen naar mijn prostaat en mijn blaas, en zo ben ik in het ziekenhuis terechtgekomen bij een uroloog. Die heeft me helemaal doorgelicht, maar kon niets vinden. Dat heeft geleid tot de diagnose prostadynie.
Dat is eigenlijk een verzamelnaam voor alle klachten op dat gebied waarvan ze niet weten wat het is. Ik zat toen vier maanden in de ziektewet en de uroloog kon niks meer voor me doen. Hij gaf me wel de suggestie om eens acupunctuur te proberen.
Ik was ook al op zoek geweest op internet. Zo ben ik terechtgekomen bij Cor van der Mierden. Hij had om zijn acupunctuurstudie aan de Qing Bai Academie af te ronden, een scriptie geschreven over acupunctuur en prostaataandoeningen. Hij zat wel een eind bij mij uit de buurt. Hij had toen een praktijk in Reusel onderin Noord-Brabant. Maar ik had de indruk dat ik het wel bij hem moest zoeken, omdat hij, voor zover ik op internet kon zien, een voorsprong had op andere acupuncturisten op het gebied van informatie over prostaatklachten.
Ik ben naar hem toegegaan en het werd al snel duidelijk dat het te maken had met mijn onregelmatige leefpatroon. Ik ging heel laat naar bed en stond laat weer op. Ook dronk ik enorme hoeveelheden koffie en heel veel zuivel, wel een liter vla en anderhalve liter melk per dag. Door mijn werk had ik ook veel warmte op kruishoogte; je staat de hele dag achter de kachel, de grill en de frituur. Daardoor had ik last van wat ze in de TCG Damp-Hitte noemen.
Door al die dingen en ook mijn suikergebruik aan te pakken, en natuurlijk door de acupunctuurbehandelingen, ging het eigenlijk al heel snel een stuk beter.

Maar als je kok bent, kun je toch niet vroeg naar bed?
Je bent normaal gesproken rond elf uur thuis. Of je dan om een uur of één naar je bed gaat of om een uur of vier, dat is een heel verschil. Die bewustwording heeft hij bij mij teweeggebracht, samen met het omgooien van mijn eetpatroon. Dat was best wel vet en onregelmatig. Zo ontbeet ik ’s ochtends niet. Ook het uitbannen van melkproducten en suikers en het minderen met koffie heeft ervoor gezorgd dat ik weer normaal ben gaan functioneren. Na vier maanden acupunctuur ben ik weer voorzichtig met werken begonnen.
Dat had nog heel wat voeten in de aarde, want ik was inmiddels in een arbeidsconflict beland met mijn werkgever. Die begreep niet wat er met me aan de hand was en dacht dat ik de boel voor de gek hield. Dat is nogal geëscaleerd; ik heb zelfs een advocaat in de arm moeten nemen. Daardoor kon ik dus ook niet reïntegreren. Ik ben toen zelf op zoek gegaan naar een bedrijf dat iemand voor drie dagen van vier uurtjes kon gebruiken. Zo ben ik langzaamaan weer aan het werk gegaan.
Ik had voor ik met de acupunctuur begon, heel erg veel pijn. Ik liep de hele dag rond met het gevoel of ik een trap in mijn kruis had gekregen. Ik nam op een gegeven moment acht paracetamol en twee naproxen per dag in, en dan kreeg ik de pijn nog niet weg. Ik kon niet normaal functioneren.
Ik ben vier maanden lang een keer per week naar Reusel geweest. Daarna werd het eens per veertien dagen, en nu ga ik een keer per maand, omdat ik nog wel eens klachten heb die opspelen. Na een behandeling kan ik weer een paar weken vooruit. Gelukkig is de praktijk van Cor van der Mierden nu gevestigd in Eindhoven.

Zou het niet helpen als u ander werk ging doen?
Nou, het is moeilijk om ander werk te vinden, zeker in deze tijden. En je moet concurreren met mensen die net van school af komen, zeker als je in een andere bedrijfstak komt te werken.
Wat ik ook heel mooi vind, is dat ik, toen ik de problemen eenmaal onder controle had, met behulp van acupunctuur ben gestopt met roken. Dat is natuurlijk ook een aanslag op je gezondheid, zeker als je anderhalf pakje per dag rookt. Eerst hebben we het met naaldjes geprobeerd, maar dat lukte niet helemaal. Ik kwam tot vijf sigaretten per dag, maar dan viel ik langzaam weer terug naar mijn oude niveau.
In die tijd heeft mijn acupuncturist een cursus bij Roy Martina gevolgd in trance coaching. Hij had het nog nooit bij een patiënt toegepast, en toen heeft hij het bij mij geprobeerd. Ik ben begonnen met affirmaties opzeggen, zoals: ‘Ik ben Paul, ik hou van mezelf en ben mezelf dankbaar dat ik mijn afhankelijkheid van het roken heb losgelaten, en mij hierdoor nog krachtiger, sterker en fitter voel’. Nadat ik dat twee weken lang drie keer per dag vijf keer achter elkaar had opgezegd, heeft hij een trance-coachbehandeling gedaan; drie dagen na die behandeling ben ik acuut gestopt met roken. Alles bij elkaar heb ik dus heel veel aan acupunctuur gehad.

Is er nog iets wat u onze lezers wilt vertellen?
Ik vind het wel jammer dat acupunctuur nog niet algemeen geaccepteerd is. Je hoort toch veel om je heen over klachten die makkelijk zijn op te lossen met acupunctuur.
Het is zonde dat dat nog niet algemeen bekend is.
De kosten zijn natuurlijk ook een probleem. Vooral in het eerste jaar heeft het me behoorlijk wat gekost, omdat ik nog niet voor acupunctuur verzekerd was. Mijn ouders zijn gelukkig in de positie dat ze bij konden springen, dus daar heb ik geluk mee gehad.
In de periode dat ik nu met acupunctuur behandeld word, heb ik ook last van mijn schouder gehad en ik ben een keer door mijn rug heen gegaan: die dingen zijn ook meteen meegepakt. Dus voor die problemen heeft het ook duidelijk effect gehad.
Ik heb mijn aanstaande vrouw ook wel eens meegenomen naar mijn acupuncturist, toen ze erg last van hoofdpijn had. Dat heeft haar ook uitkomst geboden.
De baby van mijn zus is ook behandeld. De kleine sliep heel slecht en huilde heel veel. Hij had ook last van hitte. Met een behandeling en wat tips is het kind snel beter gaan slapen. Ik geef mensen in mijn omgeving vaak de raad om acupunctuur te proberen, als ik denk dat ze ervoor openstaan. Om die reden heb ik me ook aangemeld voor dit interview.
Wat ik verder nog wil zeggen, is dat ik door mijn beroep en door het aanpassen van mijn eigen voeding erachter ben gekomen dat heel veel mensen onbewust heel slecht leven, en dat dat een heel kwalijk aspect is van de levensmiddelenindustrie. Mensen worden met veel vet en E-nummers in de richting van een slechte gezondheid gestuurd. Het schokt me als ik in de supermarkt loop en zie dat mensen die zwaar overgewicht hebben, frituursnacks en zoetwaren in hun mandje gooien. Dan denk ik: dit is niet goed. Ik ben me er bewust van geworden dat er bepaalde stoffen in levensmiddelen zitten die afhankelijkheid in de hand werken. Dat vind ik een kwalijke zaak.

Heeft dat ook consequenties voor uw werk?
Het is op het werk lastig om gezond te koken, omdat mensen vrij behoeftig zijn naar zout, vet en suiker. En ik zie het niet als mijn verantwoordelijkheid als chef om mensen gezond te laten eten als ze eens in de drie weken in mijn restaurant komen. Ik heb natuurlijk ook de verplichting aan mijn baas om te zorgen dat er geld binnenkomt. Voor extreem gezond eten is helaas geen markt.
Ik zet tegenwoordig wel originelere en lekkerdere vegetarische gerechten op de kaart.
Ik ben nooit zo dol geweest op vlees, maar sinds ik mijn eetgewoonten heb veranderd, heb ik er echt een tegenzin tegen ontwikkeld.
Thuis eet ik eigenlijk altijd vegetarisch. Ik hoop dat mensen die normaal niet voor vegetarisch zouden kiezen, door mijn kaart in de verleiding komen dat toch te doen. Je kunt de creativiteit van de kok ook herkennen aan zijn vegetarische gerechten. Ik ben veel lekkerder gaan eten sinds ik voor mezelf vegetarisch kook. Je komt eerder in de Aziatische en oosterse hoek terecht, en die smaken zijn veel aantrekkelijker dan de geijkte Nederlandse keuken. Ik zou best in die richting verder willen, maar dan moet de bewustwording bij het grote publiek nog wat groeien.