Column: Opvliegend

“Wat weet jij van de menopauze?”.
Toen ik deze vraag op mijn bordje kreeg, moest ik me even achter m’n oor krabben. Als objectief waarnemer kan ik wel wat dingen over dit onderwerp roepen, maar geheid wordt mij dat niet in dank afgenomen en krijg ik binnen de kortste keren talloze haatmails van opvliegende vrouwen toegestuurd. Om maar niet te spreken over de dames in mijn naaste omgeving voor wie ik binnen hand(tas)bereik ben.
De Chinese generaal Sun Tzu wist het ruim voor onze jaartelling al: als een strijd niet kan worden gewonnen, vecht ‘m dan niet. Ik volg deze raad graag op. Die man was vast en zeker gelukkig getrouwd.

Verschil
Het verschil tussen mannen en vrouwen heeft de mensheid altijd al beziggehouden. Maatschappelijk, medisch, arbeidsrechtelijk, psychisch, kortom in allerlei opzichten. Dat heeft soms een frivool karakter, denk maar aan Conchita Wurst, de Oostenrijkse Songfestival-winnaar/winnares (waarbij ik blijf zeggen: had Waylon een rokje gedragen en Ilse de Lange haar baard laten staan, dan hadden wij gewonnen), soms is het pijnlijk extreem, bijvoorbeeld als het gaat om de manier waarop sommige culturen vrouwen als tweederangs burgers beschouwen.
Over één ding hoeven we niet lang te discussiëren: er is een fysiek verschil tussen mannen en vrouwen. Soms zijn de grenzen wat vaag en zijn er mensen die ze met volle overtuiging overschrijden, maar in de basis valt er als het gaat over de uiterlijke kenmerken van vrouwen versus mannen ergens wel een streep te trekken. Wat minstens net zo boeiend is, zijn de verschillen die je niet kunt zien maar die wel degelijk aanwezig zijn. Tussen de oren, of in de hormoonhuishouding. Het boek van John Gray, “Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus” deed heel wat stof opwaaien toen het in 1992 verscheen. Juist omdat het benadrukt dat mannen en vrouwen in twee totaal verschillende denkwerelden leven, of zelfs op twee ver van elkaar verwijderde planeten.
De menopauze is het moment in het leven van een vrouw waar de fysieke verandering hand in hand gaat met een mentaal avontuur; het voortplantingssysteem verliest zijn functie, de oestrogeen- en progestageenproductie wordt minder. Dat kan nogal wat gevolgen hebben, in de eerste plaats voor de vrouw zelf, maar vervolgens ook voor haar omgeving. Ik herinner me hoe ik, tijdens een zakelijk gesprek met een dame, merkte dat ze opeens een opvlieger kreeg. Mijn gepaste reflex was om niet teveel naar haar rood aangelopen hoofd en transpirerende hals te kijken. Dat viel niet mee. Ze besloot om even naar het toilet te gaan. Niet dat het veel hielp, want ze kwam nog even kreeftig terug, maar ik had in elk geval de tijd om me opnieuw te concentreren op het gespreksonderwerp, en zij waarschijnlijk ook.

Bewijs
Nu zijn opvliegers en hartkloppingen ongetwijfeld geen pretje. Sommige dames beschrijven een opvlieger niet als zomaar een wat warmer gevoel, maar alsof je rechtstreeks in een oven springt. Het kan echter nog vervelender worden, wanneer angstgevoelens en depressies toeslaan. Daar wordt absoluut niemand blij van, ook niet in de relatie man-vrouw. Naarmate de afstand tussen de twee eerdergenoemde planeten groter is, zullen de obstakels die men in de overgang tegenkomt des te meer onoverkomelijk lijken. Niet voor niets vinden tussen het 40ste en 50ste levensjaar de meeste echtscheidingen plaats. Mannen hebben te maken met hun eigen penopauze, alleen durf ik te beweren dat die minder heftig tekeer gaat. Dat zeg ik, terwijl ik nog aan de vooravond sta van dat fenomeen, maar goed, ik ben ondernemer dus laat ik die risicovolle uitspraak maar doen. U hoort het van mij zodra ik me bedenk.

Als acupunctuur erin slaagt om een bijdrage te leveren aan het beteugelen van de overgangsymptomen, dan zouden we (en dan bedoel ik zowel vrouwen als mannen) daar dankbaar voor moeten zijn. In deze uitgave kunt u er van alles over lezen. Het is boeiend om je erin te verdiepen. Je leest dan dat diverse studies glashelder aantonen dat acupunctuur verlichting kan bieden, terwijl sommige onderzoekers de werking van acupunctuur in twijfel blijven trekken. Niet zo verwonderlijk dat uitkomsten variëren, als je bedenkt hoe vrouwen onderling verschillen en hoe anders ze kunnen reageren op tests. Waarmee de wispelturige onvoorspelbaarheid van de vrouw maar weer eens is aangetoond.
En terwijl ik dit typ, besef ik dat ik de wijze woorden van Sun Tzu op typisch mannelijke wijze aan de kant heb geschoven. Stom!
Dames, veel sterkte met de overgang en slaat u mij alstublieft niet te hard met uw handtasje in het voorbijgaan.

Brian de Mello