Column Brian de Mello: Wervende vooruitgang

Soms kom je advertenties tegen die te mooi lijken om waar te zijn. Anti-rimpelcrème waardoor je opeens 10 jaar teruggaat in de tijd, een huishoudelijk apparaat waarmee je in een mum van tijd alles blinkend schoon krijgt, een fitnessprogramma om binnen enkele weken de zwembandjes te laten verdwijnen – u kent ze vast wel. Ooit kocht ik in Amerika een apparaatje waarmee je met het grootste gemak jezelf met stroomstootjes kon laten masseren. Dat leek mijn echtgenote ideaal; dan hoefde ze mij niet meer te vragen om haar rugspieren los te knijpen. Het wonderapparaat ligt inmiddels al een paar jaar ongebruikt in de kast en ik masseer nog steeds schouders.

Op de een of andere manier laten we ons graag verleiden door een goed verkooppraatje. Het ideale product bestaat zo nu en dan best wel, maar dan denk ik eerder aan zoiets simpels, goedkoops en praktisch als een nietmachine of een elastiekje. En niet aan een buikspiertrainer op wieltjes, opvouwbaar en lichtgewicht; past onder je bed en daar komt het waarschijnlijk ook nooit meer onder vandaan. Het is kenmerkend voor onze 21ste-eeuwse consumptiemaatschappij. Knap hoe fabrikanten een behoefte kunnen creëren die er voorheen niet was. Beroepshalve ben ik een onderdeel van deze machine, maar ik probeer wel met enig normbesef mijn vak uit te oefenen. Dus aan de eskimo’s ijs verkopen is niet mijn ambitie, net zoals ik mijn kinderen ervan probeer te doordringen dat ze de nieuwste Wii, PlayStation of X-Box echt niet nodig hebben. In de praktijk zijn ze gelukkig nu nog langer zoet te houden met een stuk papier en een kleurpotlood.

Dat is maar goed ook. De laatste tijd verschijnen er publicaties van al dan niet betrouwbare wetenschappers dat gaming leidt tot ongewenste verschijnselen. De meest opvallende is van de Engelse neurologe Susan Greenfield diebeweert dat het langdurig ‘gamen’ en surfen op internet kan leiden tot dementie. Terwijl is aangetoond dat het spelen van computerspellen de creativiteit kan bevorderen, waarschuwt ze dat de verslaving aan een beeldscherm tot het afsterven van hersencellen kan leiden. We zullen pas over 10 of 20 jaar weten of ze het bij het rechte eind heeft. De gamers verklaren haar ondertussen voor gek en iedereen met een iPad denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. Ondertussen vind ik op een Microsoft website wel een expliciete “waarschuwing voor fotogevoelige epilepsie”.

Valt dit in de categorie “te”? Te lang gamen is niet gezond, te lang naar een beeldscherm staren is niet goed voor je? Net zoals te jong aan de alcohol daadwerkelijk kan leiden tot dementie, hetgeen door een studie onder bijna een half miljoen Zweden is aangetoond. Daar is geen acupunctuur tegen opgewassen, vrees ik.

Tijden veranderen en we leven in een wereld die sneller lijkt te draaien dan voorheen. Voor sommigen misschien iets te snel, voor anderen veel te langzaam. Als ik mijn moeder hoor zeggen dat ze haar kleinkinderen soms niet begrijpt, denk ik dat er vanuit haar perspectief in ruim 80 jaar veel is veranderd. Qua omgangsvormen, qua maatschappij, qua technologie, qua media, eigenlijk qua alles. Dan is het een wonder hoe flexibel de menselijke geest is, en hoe zij, samen met mijn vader, zo lang aan het roer van het gezin een mooie koers heeft weten te varen.

Aan de andere kant hoor ik columniste Umar Ebru roepen dat sommige mensen (lees: Moslims) sneller moeten evolueren tot een tolerantere groep. Waar de Christenen sinds de kruistochten zo’n 500 jaar nodig hebben gehad om hun naasten echt lief te leren hebben, mogen Moslims hiervoor de snelkookpanmethode gebruiken, zodat er wat minder gehaat en meer gerespecteerd wordt. Dat scheelt al gauw een paar aanslagen en oorlogen.

Zowel mijn moeder als Ebru geef ik graag gelijk en ik bewonder ze om hun daadkracht. Waren er maar meer vrouwen - en ook mannen - van hun kaliber, denk ik dan bij mezelf.

In de paar duizend jaar dat acupunctuur bestaat, is er veel veranderd als we kijken naar de verspreiding ervan over de wereld, en de technische verbeteringen die zijn doorgevoerd. Helaas gaan sommige zaken niet snel genoeg. De acceptatie van acupunctuur in onze eigen maatschappij gaat voor mijn gevoel nog steeds te langzaam. De groei van onze vereniging idem dito. Misschien moeten we nog wervender tekeer gaan, zodat meer mensen worden verleid tot het lidmaatschap van de NPVA. Nu of nooit! Geweldige aanbieding, mis deze kans niet! Steun ons en draag bij aan een betere wereld, waarin acupunctuur de plek krijgt die het verdient. Word nu lid, gegarandeerd zonder bij-effecten, zoals epilepsie of dementie. Integendeel, u wordt er alleen maar gezonder en slimmer door. Vooral als u deze column blijft lezen.

Als dat niet geloofwaardig klinkt, dan weet ik het niet meer.

Brian de Mello