Acupunctuur kan angst verlichten bij patiënten met de ziekte van Parkinson

Angst kan een belangrijke rol spelen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Chinees onderzoek laat zien dat acupunctuur hier deels uitkomst biedt.

Aan de Guangzhou University of Chinese Medicine in China onderzochten Jing-qi Fan, Ph.D. en collega’s het effect van acupunctuur (RA) versus schijnacupunctuur (SA) voor de behandeling van angst bij patiënten met de ziekte van Parkinson. 

In totaal werden 105 patiënten met parkinson en angst geëvalueerd tussen 20 juni 2021 en 26 februari 2022; 70 in aanmerking komende patiënten werden ingeschreven, waaronder 34 vrouwen en 36 mannen; 64 patiënten (91%) voltooiden de interventie en de follow-up van 8 weken, waaronder 30 vrouwen (46,9%) en 34 mannen (53,1%) met een gemiddelde leeftijd van bijna 62 jaar.

Deze 64 patiënten werden willekeurig toegewezen aan de acht weken behandeling met acht weken follow-up. Acupuncturisten, beoordelaars van uitkomsten en statistische analisten waren allen onbekend met de groepsindeling van de patiënten, en de patiënten waren onbekend met hun eigen groepsindeling.

Significant

De deelnemers in de echte en de schijnacupunctuurgroepen ontvingen eenmaal daags 30 minuten acupunctuur, 3 keer per week gedurende een periode van 8 weken, met vaste voorschriften volgens de theorie van de traditionele Chinese geneeskunde en informatie in eerdere artikelen over parkinson en angst.

De onderzoekers constateerden weinig variatie in de scores van de Hamilton Anxiety Scale (HAM-A) tussen de echte acupunctuur- en de schijnacupunctuurgroep aan het eind van de behandeling. De echte acupunctuurgroep had met 7,03 punten echter een significant grotere vermindering in de HAM-A score dan de schijnacupunctuurgroep aan het einde van de follow-up. Er werden vier milde bijwerkingen gemeld tijdens de studie.

Placebo-effect

De klinische verbetering van de angst van de deelnemers in de RA-groep was dus beter dan in de SA-groep. Voorlopig kan worden geconcludeerd dat, hoewel er op korte termijn een zeker placebo-effect optreedt, acupunctuur klinisch effectief is op angst bij patiënten met parkinson. Het placebo-effect van acupunctuur in de huidige studie verdween na verloop van tijd; het therapeutisch effect bleef op lange termijn gehandhaafd.

Hiervoor zijn volgens de onderzoekers twee belangrijke redenen. ‘Ten eerste zijn alle deelnemers aan deze studie Chinezen. 

Acupunctuur, als traditionele Chinese therapie, is in China zeer erkend. De deelnemers zullen dus over het algemeen geloven dat zij een doeltreffende behandeling hebben gekregen. Ten tweede, aangezien angst een subjectief symptoom is, is het gemakkelijk om een placebo-effect te veroorzaken tijdens de behandeling door gebruik te maken van een zeer erkende behandeling. Om het therapeutisch effect van acupunctuur aan te tonen in termen van mechanisme, gebruikten wij ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) om de serumniveaus van CORT en ACTH in de 2 groepen te meten. CORT en ACTH beïnvloeden de HPA-as (deze is verantwoordelijk voor de neuro-endocriene aanpassingscomponent van de stressrespons) en weerspiegelen indirect een toestand van angst. De serum ACTH-spiegels in de RA-groep waren lager dan in de SA-groep.’ 

Primeur

Voorlopig kan worden bevestigd dat acupunctuur het niveau van ACTH in serum kan verlagen, een bevinding die in overeenstemming is met eerdere resultaten, waarbij de auteurs hebben aangetoond dat acupunctuur verhoogde stresshormoonspiegels kan verlichten en angst kan verminderen.

‘Bij ons weten is dit het eerste gerandomiseerde klinische onderzoek naar de effectiviteit van een acupunctuurbehandeling gericht op angst bij patiënten met de ziekte van Parkinson,’ schrijven de auteurs. ‘Deze bevindingen suggereren dat acupunctuur het welzijn van patiënten met de ziekte van Parkinson en angst kan verbeteren.’

Bron: JAMA Network, september 21, 2022. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.32133