Acupuncturist aan het woord: A. Keesman

Dokter Arjen Keesman is natuurarts en acupuncturist. Hij werkt samen met een aantal collega’s in het Medisch Centrum voor Natuurgeneeskunde in Heerenveen (Friesland). Arjen Keesman is lid van de NAAV.

 

Wat is een natuurarts?

Een natuurarts houdt zich bezig met natuurlijke middelen die niet aan de farmaceutische industrie zijn ontsproten. Ik werk bijvoorbeeld met kruiden en homeopathische en orthomoleculaire middelen, en ik geef adviezen ten aanzien van voeding en lifestyle.
Toen ik mij in acupunctuur ging verdiepen, heb ik niet gekozen voor Chinese kruiden, omdat ik al vele jaren naar volle tevredenheid met westerse kruiden werkte. Ik combineer nu dus acupunctuur met westerse kruiden, indien nodig. Dat gaat heel goed samen.

 

Hoe bent u natuurarts geworden?
Ik wilde eigenlijk huisarts worden en me als huisarts richten op homeopathie. Maar toen ik afgestudeerd was, was er op alle universiteiten een wachtlijst van drie jaar voor de huisartsenopleiding. Toen ben ik maar zolang als arts-assistent gaan werken in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, dat is een gespecialiseerd kankerziekenhuis in Amsterdam. Ik kwam een oude kennis tegen die heel verbaasd was dat ik, met mijn interesse in homeopathie, in een kankerziekenhuis werkte. Hij heeft me toen in contact gebracht met een natuurarts die een praktijk had in Diever (Drenthe). Dat klikte, maar hij had in het pand waar hij zat, geen ruimte om de praktijk uit te breiden. Maar een half jaar later is hij naar Heerenveen verhuisd, naar ons huidige ruime pand midden in een grote tuin. Toen was er ruimte om uit te breiden. Dat was in 1985. Het is inmiddels een breed opgezet centrum waar ik met vier collega’s werk. Dat is heel fijn, want dan kun je met elkaar overleggen en patiënten doorverwijzen naar elkaar.
Ik heb de natuurgeneeskunde-opleiding gedaan en ben nooit meer aan de huisartsenopleiding begonnen. Daar heb ik geen spijt van, want ik hoor van huisartsen dat ze het in de dagelijkse praktijk zo druk hebben, dat ze nauwelijks toekomen aan andere geneeswijzen. Ik heb bewondering voor de collega’s die dat wel lukt.

 

Hoe bent u met acupunctuur in contact gekomen?
Toen mijn vrouw zwanger was, is ze veertig weken misselijk geweest en heeft ze al die tijd overgegeven. We hebben alles van stal gehaald, maar niets werkte. Dat is bij haar eerste twee zwangerschappen zo geweest en de derde begon net zo. Toen kwam ik op een feestje een fysiotherapeut tegen die zich ook in acupunctuur bekwaamd had. Die zei: ‘Laat je vrouw maar langskomen, daar is best wat tegen te doen met acupunctuur.’ En zo geschiedde. Na drie behandelingen had mijn vrouw nergens last meer van. Daar wilde ik meer van weten, en toen heb ik mij zelf in acupunctuur verdiept. Daarna ben ik in 1999 met de opleiding begonnen bij de NAAV en in 2000 heb ik mijn diploma behaald.
Nu houd ik mij ongeveer driekwart van mijn tijd bezig met acupunctuur en nog maar een kwart met natuurgeneeskunde. Toen ik begon, was dat andersom, maar er komt steeds meer vraag naar acupunctuur. Mensen komen over het algemeen naar me toe omdat ze geen zin hebben om iedere dag medicijnen te slikken. Als er eenmaal een vertrouwensrelatie is, probeer ik het wel aanvullend met kruiden, als bijvoorbeeld een migraine niet overgaat, of met voedingsadviezen, die zijn ook heel belangrijk in de Chinese geneeskunde.


(dit is slechts een gedeelte van het artikel dat te vinden is in de Acupunctueel!) Word lid en ontvang de Acupunctueel!