Acupuncturist aan het woord

Gerie Negen is acupuncturist in de plaatsen Muiderberg en Bussum in het Gooi (Noord-Holland). Zij is lid van de Zhong.

Hoe bent u ertoe gekomen u in acupunctuur te verdiepen?
Ik heb de hogere hotelschool gedaan, maar eigenlijk was ik toen al erg geïnteresseerd in complementaire geneeskunde. Toch heb ik destijds besloten om met het diploma dat ik op zak had, te gaan werken. Ik ben uiteindelijk in de personeels- en organisatiesector terechtgekomen en heb daar steeds met veel plezier gewerkt. Toen ik veertig was, begon het echter te knagen. Ik realiseerde me dat als ik nog eens iets in de complementaire geneeskunde wilde doen, het tijd werd om actie te ondernemen.
Naast mijn werk ben ik aan de opleiding Chinese Geneeskunde bij Qing Bai begonnen. Ik was erg onder de indruk van de oude Chinese werken en de effectiviteit van Chinese Geneeskunde. Na de studie heb ik mijn eigen praktijk opgezet. Door mijn eerdere werk wist ik goed hoe je een bedrijf moet opstarten, dus ik heb een vliegende start kunnen maken.

Hebt u veel ervaring met overgangsklachten?
Tijdens en na mijn studie heb ik een aantal modules specifiek over vrouwenklachten gedaan.
Mijn afstudeerscriptie heb ik geschreven over menopauzeklachten. Hier in de buurt heb ik een aantal lezingen over menopauzeklachten gegeven. Daar kwamen veel mensen op af.
Ik merk dat ik goede resultaten boek als vrouwen bereid zijn aanpassingen te maken in voedingsgewoonten en leefstijl. In combinatie met acupunctuur zie ik dat er dan echt vooruitgang geboekt wordt. Soms ondersteun ik het proces met kruidenformules. Na een stuk of tien behandelingen zeggen de meeste vrouwen dat ze zich veel beter voelen. Door de acupunctuurbehandelingen is de disbalans hersteld. Daarbij komt dat er veranderingen zijn doorgevoerd op het gebied van voeding en leefstijl, waarmee de nieuwe balans in stand gehouden wordt.
Als er weinig verbetering is, gaat het vaak om vrouwen die niet kunnen of willen afrekenen met gewoonten die klachten veroorzaken, bijvoorbeeld stevig wijn of koffie drinken. Als het gaat om overgangsklachten is het ontzettend belangrijk om een goede balans te krijgen en deze vervolgens te behouden. Tijdens de overgang is die nieuwe balans erg kwetsbaar, de patiënt moet zichzelf goed in acht willen nemen.
Ik behandel veel vrouwelijke patiënten, dat is zo gegroeid. Dat komt ook door mond-tot-mondreclame, op het schoolplein bijvoorbeeld.
Bij IVF werkt mond-tot-mondreclame minder goed. Vrouwen praten over het algemeen alleen over hun IVF-traject als er sprake is van een vertrouwensband. Dit betekent dat ook de ondersteunende rol van acupunctuur tijdens een IVF-traject minder vaak besproken wordt. Op internetgroepen zoals Freya, praat men wel openlijk over de rol van acupunctuur bij IVF.
Vruchtbaarheid is helaas een probleem van deze tijd. Een IVF-traject is zwaar en emotioneel zeer belastend. Voor vrouwen die het ondergaan, is er weinig aanvullende ondersteuning. Ze ondergaan de fysieke behandeling in de IVF-kliniek of in het ziekenhuis en moeten zich met alle fysieke en emotionele bijwerkingen zelf zien te redden. In de praktijk ervaar ik dat deze vrouwen veel hulp nodig hebben.
Bij mij komen ze niet alleen voor acupunctuur, maar ook voor gesprekken, terwijl ze op de bank liggen. Er zijn veel twijfels: Wanneer zeg je het op je werk? Wat zeg je tegen je baas? Zal het de carrière schaden? Ook de seksuele relatie komt onder druk te staan. De lol van het vrijen kan eraf gaan. Vrouwen lopen tegen zo veel problemen aan en er is zo weinig begeleiding.
Vrouwen raken emotioneel vaak uit balans door de hormonen die ze toegediend krijgen. Daarbij komt bijna altijd een (te) sterke focus op zwanger worden. Elke maand opnieuw is er opbouw van spanning: misschien gaat het deze maand lukken… Het enige wat nog telt in die maand is: ben ik zwanger? Als het opnieuw niet gelukt is, volgt vaak een lichte depressie. Dan hoor ik even niks en is de patiënte niet bereikbaar.
Dan moet de patiënte zich opladen voor de volgende poging en steekt ze hier alle energie in.
Als het proces ‘spanning-teleurstelling-oplading’ zich vaak herhaalt, verliezen de meeste patiënten helemaal uit het oog dat er ook nog leuke dingen zijn om te doen, Het leven vernauwt zich onder de druk van de stijgende leeftijd en het risico dat het IVF-traject zelf betaald moet worden, als het niet snel genoeg lukt.
Vrouwen die jonger zijn, hebben minder last van stress. Ze ervaren ook minder tijdsdruk.
Daarbij komt dat hun lichaam beter tegen de hormonen kan. Het moeder willen worden, zit voor sommige vrouwen heel diep. Soms hebben vrouwen er echt alles voor over. Adviezen over voeding en levensstijl worden door deze vrouwen zeer nauwgezet opgevolgd.

En werkt de behandeling, worden mensen relaxter?
Absoluut. Er zijn mensen die achteraf zeggen: ‘Je hebt me door het traject getrokken’. En na een behandeling: ‘Ik kan er weer even tegen’.
Maar het gaat niet alleen om de geestelijke rust en ontspanning. De acupunctuurbehandelingen worden helemaal afgestemd op de fase waarin het IVF-traject zich bevindt en op de diagnose volgens de Chinese Geneeskunde. Dit maakt elke behandeling uniek. Als het embryo bijvoorbeeld niet goed innestelt, ga je op zoek naar de reden. Misschien moet er damp-hitte of koude verwijderd worden om de inplanting te verbeteren. Het is belangrijk om het lichaam voor te bereiden op IVF of ICSI. Met acupunctuur kun je dit doen door de cyclus te reguleren en door invloed uit te oefenen op de kwaliteit van de eicellen. Met acupunctuur kun je niet méér eicellen maken, wel kun je de kwaliteit van de eicellen verbeteren.

Gaat het slagingspercentage omhoog?
Daar is veel onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat het slagingspercentage stijgt van ongeveer 25% naar ongeveer 40%. Dit zijn resultaten van klinische studies. De vrouwen die deelnamen aan dergelijke studies deden nooit eerder IVF en hadden embryo’s van goede kwaliteit. Onderzoeken bij vrouwen die al meerdere IVF-pogingen hadden gedaan, laten een stijging in het slagingspercentage zien van ongeveer 15% naar 35%. Dit zijn mooie resultaten. Helaas gebeurt het vaak dat vrouwen pas komen als ze wanhopig beginnen te worden. Sommigen komen bijvoorbeeld als ze met de allerlaatste poging bezig zijn en willen dan ‘alles op alles zetten’. Ik vind dat erg jammer. Het zou geweldig zijn als IVF-klinieken en ziekenhuizen hun patiënten standaard zouden doorverwijzen voor acupunctuur.
Wat het slagingspercentage van mijn eigen behandelingen is, kan ik moeilijk zeggen. De ene vrouw heeft van zichzelf meer kans van slagen dan de andere. Ik kan ook geen vrouwen met vergelijkbare situaties naast elkaar behandelen. Als acupuncturist zie ik elke dag dat acupunctuur invloed uitoefent op het lichaam. Er komen bijvoorbeeld vrouwen bij mij om hun vruchtbaarheid te verhogen. Ze zien op tegen IVF en hebben geen haast. De behandeling richt zich dan op het reguleren van de cyclus. Alle oneffenheden worden dan uit de cyclus gehaald. Na een paar behandelingen vertellen deze patiënten dat hun menstruatie anders is geworden. Dan vraag ik wat er veranderd is en hoor ik iemand het verschil tussen een verstoorde en een gereguleerde cyclus vertellen. Sommige vrouwen worden daarna spontaan zwanger.
Het gebeurt natuurlijk ook regelmatig dat vrouwen die ik behandel, zwanger worden na de IVF-behandeling en dat ze enthousiast opbellen. Soms ben ik, naast de partner, de enige die weet dat er sprake is van zwangerschap. Na de geboorte ontvang ik vaak een kaartje of komt de trotse moeder haar baby laten zien. Ik vind dat vreselijk leuk.
Maar om terug te keren naar de menopauze: dat is een onderwerp dat me tijdens mijn studie is gaan intrigeren. Vrouwen in traditionele Chinese samenlevingen kennen geen menopauzeklachten. In de grote steden in China ontstaan steeds meer overgangsklachten. Dat is toch mateloos interessant! In de oude Chinese werken worden allerlei ziektes beschreven waar wij nog steeds last van hebben, maar menopauzeklachten komen er niet in voor. De formules om deze klachten te behandelen zijn pas ontwikkeld toen de Chinese geneeskunde naar het westen kwam.
Het is wel waar dat er ook pas de laatste decennia in Nederland aandacht is voor de overgang. Vroeger hoorde het er gewoon bij. Ik vind het een heel goede ontwikkeling dat er meer aandacht voor is. Het is nergens voor nodig dat vrouwen onder de overgang lijden. Als de klachten heel heftig zijn en de kwaliteit van het leven behoorlijk verminderd is, dan zeg ik: overweeg het eens om aan de hormonen te gaan, maar dan wel aan de bio-identieke hormonen. Bio-identieke hormonen zijn exacte replica’s van hormonen die van nature in ons lichaam aanwezig zijn, dit in tegenstelling tot synthetische hormonen. Er zijn ook vrouwen die baat hebben bij de middelen die je gewoon bij de drogist kunt kopen. Daar zitten fyto-estrogenen in, en vaak ook Chinese kruiden trouwens. Zelf kies ik voor mijn patiënten voor de patentformules van Maciocia. Ik vind dat mooie producten en ik boek er goede resultaten mee. Ik kijk welke formule iemand moet hebben. Als een middel aanslaat, wordt het tijdens het gehele behandeltraject gebruikt. Soms zeggen vrouwen: ik heb het niet meer nodig, de klachten zijn verdwenen.
Dan is het yin-tekort aangevuld en heeft het lichaam een nieuwe balans gevonden. Anderen blijven het heel lang gebruiken; dat kan, het kan geen kwaad. Ter ondersteuning werkt het heel goed.

Is er nog iets wat u onze lezers wilt vertellen?
Om terug te komen op de IVF: ik denk dat het voor vrouwen heel fijn is dat er acupuncturisten en herbalisten zijn waar ze terecht kunnen, omdat ze echt begeleiding nodig hebben. Dan denk ik: wat goed dat onze beroepsgroep dit aanbiedt. Als acupuncturist kun je mensen ook helpen in de keuzes die ze moeten maken. Er zijn zo veel vragen waar ze met niemand over kunnen praten. Het is een heel persoonlijk en gevoelig onderwerp dat toch een beetje in de taboesfeer zit. Als je regelmatig vrouwen behandelt die IVF ondergaan, hoor je heel veel.
Deze vrouwen zijn zo gemotiveerd om zwanger te worden dat ze vaak ontzettend goed geïnformeerd zijn. Ze weten vaak alles over de verschillende behandelmethoden. Ik hoor van deze vrouwen met welke problemen ze geconfronteerd worden. Ook hoor ik welke oplossingen ze zelf voor hun problemen hebben gevonden.
Ik gebruik deze informatie in mijn gesprekken, wat mij een betere gesprekspartner maakt dan een goede vriendin. Ik heb trouwens al deze adviezen en tips van mijn patiënten bij elkaar gezet in een document op mijn site.