Zorg zonder BTW
Het is eindelijk zo ver. 29 maart 2016 publiceerde de Staatcourant het ministerieel besluit waarin de BTW heffing op zorg uit het Lente-Akkoord wordt teruggedraaid. Dit naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad op 27 maart 2015 en de uitspraak van het Gerechtshof ‘s- Hertogenbosch van 11 september 2015. Het besluit regelt de vrijstelling van BTW voor Wet BIG beroepsbeoefenaren, zoals arts(acupuncturisten) en fysiotherapeut(acupuncturisten). Ook regelt het besluit de gelijkstelling in het kader van de BTW voor andere zorgverleners mits zij aan bepaalde criteria voor een gelijkwaardig kwaliteitsniveau voldoen. Deze regels zien vooral op de opleiding van deze zorgverleners.
Lees hier de publicatie in de Staatscourant
Wat was er ook weer aan de hand?
In het Lente-Akkoord (2012) besloten de VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie op aanbrengen van (de huidige minister) Plasterk (PvdA) om op zorg, en dan met name de zogeheten alternatieve zorg, 21% BTW te gaan heffen. Zo konden patiënten die toch hun zorg al deels zelf betaalden nog wat extra bijdragen aan de schatkist. Dat essentiële zorg daarmee onnodig duurder werd, dat speelde even geen rol.
Direct is er een gezamenlijke actie vanuit patiënten, artsen en andere behandelaars opgestart. Eerst met lobby in de Tweede Kamer, en toen dit niet tot aanpassing leidde ook lobby in de Eerste Kamer.
Onderdeel van de lobby was een handtekeningen actie. Op 6 november 2012 dienden we meer dan 50.000 handtekeningen in van mensen die opriepen deze belasting voor de zieken niet in te voeren. De handtekeningen werden in ontvangst genomen door, VVD: Helma Neppérus, woordvoerder belastingen, CDA: Pieter Omtzigt, portefeuille o.m. belastingen, het nieuwe zorgstelsel en vernieuwing van de sociale zekerheid, Partij 50+: Norbert Klein, nieuw in de Kamer sinds de verkiezing, D66: Wouter Koolmees, woordvoerder financiën en PvdA: Ed Groot, in de Kamer sinds 2010. De wet ging echter gewoon door.
De lobby leidde ook tot kritische vragen in de Eerste Kamer, maar ook daar werd de wet als onderdeel van het Lente-Akkoord gewoon doorgedrukt.
Parallel aan de lobby heeft de NPVA samen met beroepsverenigingen overleg gezocht met het Ministerie van Volksgezondheid en met het Ministerie van Financiën. Ondanks dat de grondslag van de kwestie was terug te voeren op een - zoals later ook bleek (juridisch) onjuiste interpretatie bij dat Ministerie - wenste Volksgezondheid niet in overleg te gaan.
Met afgevaardigden van het Ministerie van Financiën is wel meerdere keren overleg geweest. Heel duidelijk bleek dat de wet juridisch onhoudbaar zou zijn, en dus in de uitvoering problemen zou geven. Het antwoord van het Ministerie was dat in zulk een geval de kwestie dan maar aan de rechter diende te worden voorgelegd.
De overweging dat de invoering voor heel veel patiënten ernstige consequenties zou hebben werd terzijde geschoven. Evenals het argument dat de BTW heffing door alle kosten de schatkist alleen geld zou kosten.
De BTW werd in 2013 ingevoerd. Omdat in BTW kwesties alleen de beroepsbeoefenaren partij zijn is in overleg besloten vanuit beroepsbeoefenaren de BTW aan te vechten. Na procedureel getouwtrek kwam de BTW kwestie uiteindelijk voor de kantonrechter, en werd de zaak gewonnen: geen BTW op acupunctuur en andere complementaire behandelingen. De Belastingdienst tekende hoger beroep aan. Ook het hoger beroep werd gewonnen. Opnieuw
concludeerde de rechter dat acupunctuur - en andere complementaire behandelingen - onder de vrijstelling van BTW vallen, mits voldaan wordt aan een aantal randvoorwaarden, zoals opleiding van de behandelaar.
De minister heeft de beslissingen van de rechter nu overgenomen, geformuleerd, en gepubliceerd in de Staatscourant.
Chapeau voor het lobby team met als kernleden Roland Pluut (NPVA), Toine Korthout (NAAV) Eliana Droog (NVA): Geen BTW op zorg!