Vraag over aanvullende zorgverzekering
Vlak voor het ter perse gaan van Acupunctueel! bereikte ons de volgende vraag. We denken dat het antwoord van belang is voor alle leden van de NPVA.
Interpolis vergoedt geen alternatieve geneeswijzen meer in 2014. Tja dat wordt voor ons dan iedere 6 à 8 weken €150 zelf betalen. Dat gaat dus echt niet meer lukken. Een alternatief zou zijn: zoek een goedkoper alternatief. Welaan dat vind je niet, althans niet wanneer het een arts betreft. Natuurlijk heeft ook de 21% btw eraan meegewerkt dat het behandelbedrag exorbitant hoog is geworden en derhalve dus alleen voor de “RIJKEN” onder ons nog te betalen is. Helaas lees ik bij de vereniging niets over eventuele oplossingen. Het kan toch niet zo zijn dat door dit gedonder van de regering en zorgverzekeraars de hele alternatieve beroepsgroep gaat verdwijnen.
Graag ontvangen wij per omgaande een antwoord wat jullie als patiëntenvereniging hieraan denken te gaan doen.
Met vriendelijke groet,
Frank en Josje Schut, Drouwen
Antwoord van de redactie
De zorgverzekering in Nederland is gesplitst in twee hoofdgroepen, de basiszorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering is bij alle verschillende zorgverzekeraars vergelijkbaar, aangezien het een wettelijk vastgesteld pakket betreft. De aanvullende verzekering dient als vangnet voor zorg die niet in het basispakket is opgenomen. Acupunctuur is geen onderdeel van de verzekerde zorg in de basisverzekering. Zorgverzekeraars maken zelf de afweging of zij acupunctuur (of in breder perspectief: alternatieve geneeskunde) willen vergoeden, onder welke voorwaarden dat gebeurt en in welke mate.
Per 2014 zien we dat de zorgverzekeraars ook op de basiszorg lijken te gaan concurreren met zogenaamde goedkope polissen. Hierbij hebben de verzekeringsmaatschappijen een krappere selectie van zorgaanbieders gecontracteerd tegen lagere prijsstellingen. Zij stellen dat hierbij vooral op kwaliteit is gelet. Onderbouwing daarvoor ontbreekt. Het ziet er sterk naar uit dat de prijsstelling doorslaggevend is geweest bij een aantal van de contracten. Het loont in die zin zeker de moeite om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken, maar de NPVA plaatst daarbij wel de volgende kanttekening: we adviseren onze leden om goed na te gaan wat de exacte beperkingen zijn bij hun zorgpolis volgend jaar. Ook in de basiszorgdekking zijn verschillen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het nabijgelegen ziekenhuis voor bepaalde behandelingen niet is gecontracteerd en dat de patiënt daarom naar een vergelegen ziekenhuis moet gaan.
De concurrentie vond traditioneel plaats op de aanvullende verzekering. Heel veel mensen zijn aanvullend verzekerd zonder zich te hebben verdiept in de voorwaarden. Toch kunnen die voorwaarden per zorgverzekeraar en per polis enorm verschillen. Over het algemeen geldt: hoe uitgebreider de vergoeding (= dekking), des te hoger de prijs die een verzekerde moet betalen voor de aanvullende verzekering.
Paramedische zorg, zoals fysiotherapie, tandheelkundige zorg en alternatieve geneeskunde, waar acupunctuur toe wordt gerekend, zijn belangrijke componenten bij de keuze voor een aanvullende zorgverzekering. Het zorgvuldig bestuderen van deze drie componenten van de aanvullende verzekeringen is van belang voor patiënten die een afgewogen besluit willen nemen ten aanzien van de meest gepaste aanvullende zorgverzekering.
In 2013 is de 21% BTW belasting op (alternatieve) zorg ingevoerd. Dit heeft ertoe geleid dat er voor hetzelfde geld minder behandelingen genoten kunnen worden. Als patiëntenvereniging zien we dit als een verontrustende ontwikkeling. De acupunctuur biedt een significante gezondheids- en welzijnsverbetering. Bovendien is wetenschappelijk vastgesteld dat gebruik van acupunctuur tot een lagere totaal aan zorgkosten leidt. Het is dus een absoluut kostenverhogende en zorgvernietigende ontwikkeling dat de acupunctuur nu door de reacties van de zorgverzekeraars in het gedrang komt. Als NPVA voeren we regelmatig campagne om deze ontwikkeling te keren.
Patiënten kunnen hier ook individueel aan bijdragen. Afhankelijk van uw individuele situatie, zijn hiertoe twee mogelijkheden:
U kunt nagaan in hoeverre u een aanvullende zorgverzekering nodig heeft. Stel u bent in principe gezond, en u gebruikt bijvoorbeeld drie keer per jaar acupunctuur. Dan kan het goedkoper zijn om geen aanvullende verzekering te nemen.
U kunt de dekking van uw zorgverzekering goed nagaan. Wellicht bent u bij een andere verzekeraar of met een polis met andere dekking bij dezelfde verzekeraar veel beter af.
Let er bij het veranderen van zorgverzekeraar alstublieft wel goed op dat zorgverzekeraars voor de basiszorg een acceptatieplicht hebben, maar voor de aanvullende zorgverzekering zijn zij niet verplicht u te accepteren.
We hebben gezien dat bij de introductie van het huidige zorgverzekeringsysteem de afwijzing van patiënten nog niet veel voorkwam. Gezien de huidige ontwikkelingen kunnen we echter niet voetstoots aannemen dat dit zo blijft.
Tot slot, de NPVA zet zich bij zorgverzekeraars in om te zorgen voor een goede dekking voor acupunctuur. Ook strijden we voor erkenning van acupunctuur en het beëindigen van de BTW-heffing op acupunctuur. We houden u op de hoogte.
