Vijf jaar BTW-dossier

Als patiënten dragen we zelf bij aan onze zorgkosten. Dat doen we door het betalen van de algemene belastingen en sociale lasten, en door het betalen voor een zorgverzekering. En als we acupunctuur nodig hebben, betalen we ook nog eens voor een aanvullende zorgverzekering, of we betalen de behandeling zelf. Sinds dit jaar is daar voorlopig nog een extra belasting op zorgbehoefte bijgekomen: de BTW op acupunctuur. Deze bestond overigens al voor behandelingen bij acupuncturisten die geen arts of fysiotherapeut zijn, maar geldt nu voor alle acupunctuurbehandelingen. Vanaf het begin hebben we ons als NPVA daartegen verzet, en ook nu blijven we ons inzetten om de BTW-heffing op acupunctuurbehandelingen ongedaan te maken.

Door de acties van de afgelopen vijf jaar is er veel sympathie ontstaan, ook bij de politiek, voor de belangen van patiënten. Men begint in te zien dat het totaal onredelijk is dat mensen die voor hun welzijn en voor goede zorg afhankelijk zijn van acupunctuur, een extra belasting moeten betalen. De lobby die wij gevoerd hebben, heeft de introductie van de BTW in eerste instantie kunnen voorkomen. Het accent lag in het overleg op het borgen van de kwaliteit, een andere speerpunt in het beleid van de NPVA. Toch is het misgegaan in het Lente-akkoord, waarbij vijf politieke partijen overhaast een besparing (lees extra belasting) van zestig miljoen inboekten door het belasten van alternatieve geneeswijzen, waar zij de acupunctuur ook onder rekenen.

Op feiten en argumenten omtrent de effectiviteit van acupunctuur wensten de ministeries niet in te gaan; evenmin op onderzoek waaruit blijkt dat acupunctuur tot verlaging van de collectieve zorgkosten leidt; en ook niet op de aantoonbare welzijns- en gezondheidsverbeteringen waartoe de inzet van acupunctuur leidt.

Door intensieve lobby-activiteiten hebben we de BTW en acupunctuur op de agenda van de Tweede en Eerste Kamer kunnen krijgen. We kregen een enorme respons op onze petitie; meer dan 50.000 medestanders hebben hun stem laten horen tegen de BTW op acupunctuur. Deze petitie hebben we aangeboden aan de Kamerleden. Uiteindelijk heeft het ministerie van Financiën, in nauw overleg met het ministerie van Volksgezondheid, besloten de BTW toch te handhaven, en het op procederen aan te laten komen.

De eerste stappen voor het procederen zijn nu dus gezet. Formeel zijn patiënten in die procedures geen partij. Dat komt doordat de BTW-heffing moet plaatsvinden bij de behandelaars. We ondersteunen als NPVA echter wel de procedures, waarbij de inzet is dat de wet waarmee de BTW wordt geheven op acupunctuur, wordt vernietigd. Naar onze mening is de heffing in strijd met de Europese wetgeving inzake toegang tot de gezondheidszorg.

Ondertussen blijft er naast procederen voldoende te doen om de betaalbaarheid en toegankelijkheid van acupunctuur te verbeteren. De BTW is daar een onderdeel van, net als de vergoedingen via de (aanvullende) zorgverzekering, en de integratie van acupunctuur in de reguliere zorg. Deze onderwerpen staan dan ook hoog op de agenda voor de komende jaren.

Vijf jaar BTW-dossier