TCG en Acupunctuur
Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) / Traditional Chinese Medicine (TCM)
Chinese Geneeskunde bestaat uit drie hoofdstromingen: acupunctuur, tuina (Chinese therapeutische manuele manipulaties), Chinese kruidengeneeskunde (Chinese fytotherapie). Naast deze drie hoofdstromingen bestaan nog diverse behandelwijzen (disciplines) die de gezondheid ten goede komen. Voedingsleer, qigong en shiatsu.
In oude Chinese geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus wordt al gesproken over een Vitale Energie. Een energie die zich middels banen (meridianen) door ons lichaam beweegt.
Als deze energie vrij door ons lichaam stroomt dan ben je gezond. Door kruiden, massages en het gebruik van acupunctuur waren genezers in staat om deze energie in balans te brengen en te houden en eventuele stagnaties op te heffen. Hiermee konden en kunnen veel gezondheidsproblemen worden voorkomen en behandeld.
In de smeltkroes van culturen die in deze periode ontstond (rond de zijderoutes die onder meer India, China, Tibet en Perzië met elkaar verbonden) is veel kennis uitgewisseld op het gebied van geneeswijzen. De vitale energie werd in al deze culturen onderkend, maar verschillend benoemd: qi (Chinees); ki (Japans); prana (Indiaas).
Net als bij acupunctuur wordt ook bij deze disciplines een gedegen diagnose gedaan volgens de uitgangspunten van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).
Elke behandelwijze heeft zijn effect. Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van naalden om al je blokkades op te heffen, waardoor het lichaam weer haar balans kan herstellen.
Met Chinese kruidengeneeskunde, die meer dan 1000 kruiden telt, wordt de balans van het lichaam hersteld door middel van kruiden. Bij tuina wordt door middel van massagetechnie- ken het lichaam weer in balans gebracht.
Chinese Kruidengeneeskunde (Chinese Fytotherapie)
De Chinese kruidenleer is al ruim vijfduizend jaar een van de vijf onderdelen van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Volgens de Chinese traditie ontdekte Shen Nong, de ‘Goddelijke Boer’, de energetische eigenschappen van kruiden.
De basis-theorieën over de Chinese Geneeskunde zijn echter toegeschreven aan zijn tijdgenoot de Gele Keizer, Huang Di, en waren opgetekend in het Chinese klassiek werk: Huang Di Nei Jing Su Wen (de canon van de Interne Geneeskunde van de Gele Keizer).
De waarde van de Chinese kruiden is dan ook niet zozeer het wetenschappelijk bewijs volgens westerse maatstaven maar de ervaring door eeuwenlang gebruik.
Er wordt gebruik gemaakt van alle mogelijke, toegestane, substanties uit de plantenwereld en het dierenrijk. Tevens wordt er gebruik gemaakt van schelpen en stoffen van minerale oorsprong. Zowel de Europese als de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA)controleren de kwaliteit, de eventuele vervuiling en de houdbaarheid.
Traditioneel wordt van de ruwe kruiden afkooksel (decoctie) getrokken. De inname van het afkooksel wordt meestal gespreid over meerdere doses per dag.
Door de minder praktische eigenschappen, de niet zo aangename smaak en geur, wordt er in het Westen eerder gebruik gemaakt van geconcentreerde granulaten al dan niet in tabletvorm of capsule of de zgn. patentmiddelen.
Ook andere gebruiksvormen zoals pleisters, zalven, siropen, externe applicaties en hydrofiel concentraten komen voor. De kruiden worden ingedeeld en toegepast op hun specifieke eigenschappen en hun werking op het lichaam.
Binnen de TCG wordt er tevens gekeken naar de temperatuur, smaak, richting van de werking en de organen waarop ze inwerken.
Een kruid bijvoorbeeld als Gui Zhi (kaneeltwijg) heeft een scherpe/zoete smaak, werkt verwarmend en kan bijvoorbeeld ingezet worden om koude in het lichaam te verdrijven.
De behandeling
Een eerste consult bij de behandelaar, gespecialiseerd in Chinese Kruiden, duurt ongeveer anderhalf uur. Na de TCG diagnose zal de behandelaar met u het plan van aanpak besprekenen een kruidenformule samenstellen specifiek gericht op het herstellen van de balans in het lichaam.
Tevens wordt met u besproken in hoeverre u zelf kunt meewerken aan verbetering van de balans in het lichaam door het aanpassen van uw voedingsgewoonten, leefwijze en bewegingspartronen.
Over het algemeen zult u de voorgeschreven kruiden twee a driemaal per dag moeten innemen.
Wanneer de symptomen veranderen en/of klachten verbeteren zal de behandelaar in de vervolgconsulten de kruidenformule aanpassen.
In veel gevallen is alleen letten op de voeding niet voldoende. Kwaliteitvoedsel is meestal duurder. Om toch iets te kunnen doen voor het lichaam, kan men voeding aanvullen door middel van Chinese kruiden. Chinese kruiden zijn een ideale aanvulling om het lichaam (tijdelijk) te ondersteunen en de balans te herstellen.
In China wordt de kruidengeneeskunde als belangrijkste gezien. Bij een behandeling met Chinese kruiden wordt er naast een gedegen diagnose gebaseerd op de tong en de pols, zoveel mogelijk informatie verwerkt om tot een totaal beeld te komen. Aangezien er voor sommige kruiden contra indicaties zijn, is het belangrijk dat de voorschrijver van de kruiden een gedegen opleiding heeft genoten.
Kruidenformules worden in de regelmaat ook aangepast naarmate uw gezondheid verbetert. Het is van essentieel belang dat de behandelaar op de hoogte blijft van de ontwikkelingen van de patiënt. Op die manier kan hij of zij de therapie aanpassen aan het lichaam van de patiënt. Klachten zoals psoriasis, oorsuizen, overgang en slapeloosheid zijn goed te behandelen met Chinese kruiden.
Na de geboorte heeft de mens voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien, maar ook om te ontwikkelen. Het lichaam beschikt over een zelfherstellend vermogen. Een snijwond groeit in de meeste gevallen na een paar dagen weer dicht, bij een botbreuk maakt het lichaam weer cellen en botweefsel aan om de beschadiging te herstellen. Dit genezingsproces kan op verschillende manieren geholpen worden. Een van de manieren is het gebruik van Chinese kruiden. Zo zijn er kruiden die helpen de doorstroming van het bloed te bevorderen, waardoor de wond binnen een dag al dicht is, andere kruiden kunnen helpen de vitale energie te versterken waardoor je je energieker voelt of om het immuunsysteem te versterken waardoor u minder snel verkouden wordt.
Er zijn heel veel natuurlijke voedingsmiddelen die op een natuurlijke wijze een bijdrage leveren aan de gezondheid. Vanuit de Chinese filosofie is voedingsleer een essentieel onderdeel om het lichaam gezond te houden. Deze heeft een preventief karakter. Zo kan gember, door zijn pittige smaak, lichaamswarmte geven en houdt het vocht en kou uit je lichaam. Als je het vaak koud hebt, dan kan een Chinese kruidengeneeskundige een kruiden recept voor u samenstellen om weer lichaamswarmte aan te maken. Dit kan worden aangeboden in de vorm van pillen, decocties, recepten voor gerechten etc.
Iets met een pittige smaak kan iemand extra laten zweten, denk hierbij aan het eten van een rode peper. Naast de smaak (zoet, zout, zuur, bitter, pittig) die van invloed kan zijn op het lichaam, kan de bereidingswijze (frituren, stomen, stoven, braden, wokken etc.), ook een effect hebben op het lichaam. Een gefrituurd gerecht kan bij sommige mensen een zere keel opleveren vanwege de “hitte”. De hoeveelheid en temperatuur van een voedingsproduct (gekookte wortel vs rauwe wortel) brengen beide een ander effect teweeg in je lichaam. Teveel wortels eten kan een oranjegele gloed op het lichaam veroorzaken. Kortom weten wat je eet, en bewust worden van bepaalde voedingsmiddelen kan een gunstige invloed hebben op de gezondheid. Om erachter te komen welke voeding het beste bij u past op een bepaald moment in de tijd, kunt u terecht bij een TCG therapeut die gespecialiseerd is in Chinese Voedingsleer.
Om het lichaam te helpen herstellen kunt u naast Chinese fytotherapie ook kiezen voor acupunctuur, shiatsu, qigong of medische massagetechnieken: tuina.
Tuina betekent, vertaald uit het Chinees, letterlijk ‘duwen’ tui en ‘pakken’ na. Tuina is een therapie om diverse lichamelijk klachten te verhelpen door middel van diverse massage technieken. De technieken zijn bedoeld om het lichaam in balans te brengen en te herstellen. In de reguliere geneeskunde kent men chiropractie, osteopathie, manuele therapie, etc. Tuina is de combinatie van al deze reguliere specialisaties.
(dit is slechts een gedeelte van het artikel dat te vinden is in de Acupunctueel!) Bestel dit nummer of Word lid en ontvang de Acupunctueel!