Roland Pluut

Na de middelbare school startte Roland Pluut met een opleiding pedagogiek. Na de afronding van zijn studie besloot hij liever in een commerciële omgeving te werken. Na enkele omzwervingen ging Roland Pluut werken in het Verre Oosten in de logistiek, coördinatie en ondersteuning. Naast het werk deed hij een master of business administration (bedrijfskunde) opleiding. In 1990 kwam Roland Pluut terug naar Nederland en begon hij bij de ANWB.

Direct marketing

Op de afdeling direct marketing van de ANWB, ontdekte Roland Pluut zijn passie voor direct marketing. Na drie jaar bij de ANWB te hebben gewerkt, werd Roland Pluut verantwoordelijk voor de direct marketing bij Unicef, hiervoor werkte hij veel in Genève, waar hij zich vooral richtte op de internationale fondsenwerving. Ook heeft hij de database van Unicef opgebouwd, verder ontwikkeld en selectietechnieken toegepast.

Inmiddels had Roland Pluut vijf jaar direct marketing-ervaring opgebouwd, waarna hij voor zichzelf begon: Maxi Delta, een marketingorganisatie. Met zijn eigen onderneming gaf hij marketingadvies aan goede doelen. Als vrijwilliger zette hij zich in voor alle Goede Doelen bij het toenmalige Direct Marketing Instituut Nederland. Uiteindelijk is hier toen de Stichting Charitas uit voortgekomen, een inkoopcombinatie voor porti en goederen waar goede doelen gezamenlijk profijt van hebben. Tegelijkertijd, maar naast zijn onderneming, werkte Roland Pluut voor Save the Children Nederland, waar prinses Juliana toen voorvrouw van was. Na verschillende fondsenwervingsacties hiervoor te hebben opgezet, besloot hij hier na anderhalf jaar te stoppen. Eind jaren negentig heeft hij besloten het marketingadvies dat hij vanuit Maxi Delta gaf, niet verder op te bouwen, maar de aandacht te verleggen naar de opbouw van marketingdatabases, in de vorm van enquêtes, maar ook in de vorm van informatieverzameling via internet.

Patiëntenrechten

Ook wat betreft de patiëntenrechten is Roland Pluut maatschappelijk betrokken. Vanaf 1998 zet hij zich in om goede doelen te ondersteunen die opkomen voor patiënten die kiezen voor een bepaalde vorm van therapie, maar hier geen informatie over krijgen of deze niet vergoed krijgen. Zo heeft Roland Pluut met jarenlange acties de invoervan btw op alternatieve zorg tot 2013 uit kunnen stellen. En met extra acties onder aanvoering van Roland Pluut de afschaffing van de btw-heffing in 2016 bewerkstelligt. Het bestuur van de NPVA heeft de Pruimenbloesemprijs in het leven geroepen. Een prijs voor mensen die zich bijzonder inzetten voor de acupunctuur. In 2017 mocht Roland Pluut zelf de Pruimenbloesemprijs in ontvangst nemen.

Persoonlijk

Roland Pluut is geboren in 1960 in Den Haag. Hij heeft vier kinderen, waarvan twee biologische en twee pleegkinderen uit China. Alle kinderen studeren en de oudste is inmiddels aan het werk. Alle kinderen hebben de mogelijkheid gekregen om ervaring op te doen in het familiebedrijf. Roland Pluut is sinds 2015 ook uitgever van het progressieve opinie magazine The Optimist, voorheen Ode. Bij The Optimist werkt Roland Pluut, net als bij Maxi Delta, vanuit de visie dat betrokkenen binnen hun eigen verantwoordelijkheid moeten kunnen handelen. Er is een flexibele invulling van werktijden en taakinvullingen. Gezamenlijk resultaat bereiken staat centraal, met altijd aandacht voor de maatschappelijke bijdrage.

Na jarenlange intensieve strijd ten bate van de acupunctuur patiënten heeft Roland Pluut april 2018 zijn vrijwilligersfunctie beeindigd. We zijn als vereniging en als patiënt hem zeer dankbaar voor zijn inzet en het bereikte resultaat. Geen btw op acupunctuurbehandelingen en een aanzet tot betere borging van kwaliteit van zorg.

Linkedin - Roland Pluut