Nu ook geschillencommissie voor acupunctuurpatiënten!

In Nederland vinden maandelijks tienduizenden acupunctuurbehandelingen plaats. De meeste naar volle tevredenheid van de patiënten. Soms zijn er klachten. Voor het oplossen van zulke klachten, en om de kwaliteit van de zorg te verbeteren treedt per 2017 de wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ) in werking. Onderdeel van deze wet is dat zorgverleners, dus ook acupuncturisten, aangesloten zijn bij een geschilleninstantie. In overleg met de beroepsverenigingen NVA en Zhong heeft de NPVA samen met de al functionerende Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen (KAB) de nieuwe geschillencommissie geïnitieerd. Deze geschillencommissie specialiseert zich in geschillen bij behandelingen met onder meer acupunctuur, tuina, kruiden en andere behandelwijzen uit de traditionele Chinese geneeskunde. Bij de geschillencommissie zijn vertegenwoordigers van de patiënten betrokken, juristen en mensen met de relevante kennis over de behandelwijzen.
Over welke klachten gaat de geschilleninstantie?
De geschillencommissie is in geval u niet tevreden bent over een behandeling, of over de wijze waarop een klacht is afgehandeld een van de mogelijkheden die u als patiënt heeft. Zo kunnen klachten gaan over de beslissingen die de acupuncturist heeft genomen bij de zorgverlening, bejegening, communicatie, kwaliteit van de zorg, en bijvoorbeeld nalatigheid, zoals het niet voldoen aan de informatieplicht van de acupuncturist.
Wat te doen bij een klacht
Als u een klacht heeft over de acupuncturist, dan is het belangrijk deze eerst met de acupuncturist of met de instelling waar de acupuncturist aan verbonden is te bespreken. Verreweg de meeste klachten worden zo in goed overleg naar volle tevredenheid opgelost. Komt u er samen niet uit, dan is het mogelijk om een klacht bij de onafhankelijke klachtenfunctionaris waar de acupuncturist bij is aangesloten om bemiddeling te vragen. De klachtenfunctionaris heeft geheimhoudingsplicht. Deze bemiddeling leidt vaak tot wederzijds begrip en een voor iedereen goede oplossing.
Komt u er met de klachtenfunctionaris ook niet uit, dan kunt u de klacht indienen bij de geschillencommissie waar de acupuncturist bij is aangesloten. Voor de meeste acupuncturisten is dit per 2017 de nieuwe geschillencommissie. Natuurlijk kan de patiënt er ook voor kiezen om de kwestie voor te leggen aan de rechter. Vanwege de hoge kosten die hiermee gepaard gaan kiest men daar zelden voor. De geschillencommissie is niet geheel gratis, maar is wel veel goedkoper dan het aanspannen van een rechtszaak. Deze vergoeding kan periodiek worden herzien.
De geschillencommissie zal eerst de ontvankelijkheid van de klacht beoordelen. Hierbij wordt ondermeer nagegaan of de kwestie klachtwaardig is, en of de klachtenfunctionaris al betrokken is geweest, en waar dit volgens partijen toe heeft geleid. Indien de klacht ontvankelijk wordt verklaard wordt deze in behandeling genomen. De geschillencommissie hoort betrokkenen en komt daarna met een uitspraak. De uitspraak van de geschillencommissie is bindend voor de acupuncturist. Als er sprake is van letselschade, dan kan de KAB een schadevergoeding toekennen.
De kosten van de geschillencommissie mogen in de huidige regeling bij ongelijk van de patiënt niet bij de patiënt in rekening worden gebracht. Daar het als onredelijk wordt geacht dat deze kosten dan ten laste van de acupuncturist komen – deze had immers correct gehandeld – en het ook niet als billijk wordt gezien dat de kosten dan ten laste van het collectief komen loopt er nog een discussie in hoeverre en ten laste van wie deze kosten dan komen. 
Op de website www.npva.nl worden begin 2017 de gegevens van de geschillencommissie geplaatst.