Interview met Henk van Iterson

Er zijn in Nederland twee beroepsverenigingen die zich specifiek richten op arts-acupuncturisten. De NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging) bestaat al vele jaren, de WAVAN is de relatief jongere vereniging. We spraken met de voorzitter van de WAVAN (Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur Nederland).

Wie bent u?


Ik ben Henk van Iterson, en was 37 jaar tandarts met een praktijk in Oegstgeest. Ik vond mijn vak tot het laatst boeiend en het contact met de patiënten was een feestje. Daarnaast ben ik altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in het patiëntenrecht. Ruim 30 jaar heb ik me daarmee bezig gehouden in diverse functies, eerst regionaal, daarna landelijk, uiteindelijk als rechter bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag.
Mijn partner was Chinese en apotheker, en zo kwam ik in contact met de Chinese cultuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde. In 2006 ben ik begonnen met de driejarige opleiding tot acupuncturist bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging. Na het afronden van deze studie werkte ik 3 dagen per week als tandarts en 1 dag per week als acupuncturist.

En wat doet u nu?


Ik ben op mijn 68ste gestopt met de tandheelkunde en heb daarna nog een jaar uitsluitend acupunctuur gedaan. Toen dacht ik: nu is het tijd voor iets anders. Een van mijn hobby’s is motorrijden. Ik heb toen veel gereisd en onder andere een prachtige motortocht door de Himalaya gemaakt.
Daarna heb ik de opleiding tot Liquorist gedaan bij de Nederlandse Wijn Academie. Dat is een specialist op het gebied van binnen- en buitenlands gedistilleerd. Puur voor de fun. Boeiend en heel lekker...
Daarnaast bleef ik wel lid van mijn beroepsberoepsvereniging de WAVAN – zie hieronder – en volgde de literatuur over acupunctuur. Ik sta in deze editie van de Acupunctueel! omdat ik in december 2019 ben gekozen tot voorzitter van de WAVAN.

Wat is dat voor vereniging?


De WAVAN is een vereniging van uitsluitend (tand)artsen die ook acupuncturist zijn. Sommige van onze leden praktiseren uitsluitend acupunctuur, maar er zijn ook huisartsen en medisch specialisten lid die naast hun reguliermedische praktijk ook acupunctuur beoefenen. Zoals de Engelsman zegt: ‘the best of both worlds’.
De vereniging heeft opleiding en wetenschap hoog in het vaandel staan. We hebben een uitvoerende tak, de Stichting WAVAN Education and Research Foundation, die een volledige twee-jarige opleiding tot arts-acupuncturist verzorgt. Helaas staat dat door het COVID-19 virus nu stil. Wij hebben een nauwe samenwerking met de Shanghai University of TCM in Shanghai (China). Zij leveren ook docenten voor onze opleiding en dat kan nu dus even niet. Maar we verwachten binnenkort, in afwachting van betere tijden, een voornamelijk online-eerste jaar te beginnen. Zodra het kan zullen dan de praktijkstages erbij komen. Daarnaast organiseren wij bij- en nascholingen op het gebied van acupunctuur. Door het COVID-19 virus kan dat niet verantwoord in een zaal; daarom gaat alles per internet. Zo hebben wij onlangs een nascholing gehad door een Chinese arts uit Houston (USA) over de ziekte van Parkinson en een bijscholing over bijzondere priktechnieken door een hoogleraar uit Surabaya (Indonesië). En wij promoten en ondersteunen waar mogelijk wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Wat zijn uw plannen?


Acupunctuur is inmiddels (onder meer door de WHO, de World Health Organization) aangeduid als wetenschappelijk bewezen effectieve therapie bij diverse aandoeningen. Daarnaast is acupunctuur bijzonder kosten-effectief. In gewoon Nederlands: vergeleken met andere therapieën erg goedkoop.
In West-Europa is een acupunctuurbehandeling dan ook in veel landen – naast de ‘normale’ reguliere geneeskunde – volledig geaccepteerd. In de meeste landen wordt het merendeel van de acupunctuurbehandelingen gewoon door de ziektekostenverzekering vergoed.
In Nederland is dat iets anders. Er is nog steeds veel scepsis tegen alles wat niet regulier (Westers) is. In Nederland zijn meerdere verenigingen van arts-acupuncturisten. Dat geeft versnippering van inzet en mankracht en zo bereiken we echt minder bij de beleidsmakers in Den Haag. Dat vind ik een slechte zaak. Daarom ben ik sinds mijn aantreden als voorzitter actief bezig om tot samenwerking te komen. En om zo de acupunctuur ook in Nederland gewoon op de kaart te zetten. Ik werk als herintreder-acupuncturist inmiddels weer 1 dag per week in de praktijk van een collega. En het geeft me veel plezier en energie, en ongelooflijk veel bevrediging als ik een patiënt met vaak jarenlange klachten met acupunctuur van haar of zijn klachten kan afhelpen. De leden van de WAVAN willen op veilige, deskundige en verantwoorde wijze acupunctuur praktiseren. En ik vind het een eer daarvan voorzitter te mogen zijn.