In gesprek met de NVA voorzitter: Coquita van der Harst

Coquita van der Harst heeft een fysiotherapie- en een acupunctuurpraktijk in Utrecht. Zij is de voorzitter van de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, en lid van Raad van Advies van de NPVA.

Wat is het standpunt van de NVA over de gezondheidszorg en de rol van acupunctuur daarin?
Over het algemeen vind ik dat de zorg in Nederland best goed is geregeld, maar je merkt dat de zorgverzekeraars eigenlijk steeds meer schadeverzekeraars worden. Er wordt steeds meer naar het kostenplaatje gekeken. Een zorgverzekeraar is natuurlijk een bedrijf en wil winst maken. Ze zeggen wel dat kwaliteit hun belangrijkste doel is, maar eigenlijk, zo ervaren wij het, gaat het hun veel meer om het beheersen van de kosten. De vergoeding voor acupunctuur in het aanvullende pakket wordt steeds beperkter, terwijl het hele alternatieve segment nog geen procent van de gezondheidszorg uitmaakt. Dus als je het zo bekijkt, vallen de kosten wel mee.
De instapeisen voor alternatieve therapeuten, waaronder acupuncturisten, die verschillende zorgverzekeraars hanteren om voor vergoeding in aanmerking te komen, worden steeds ingewikkelder. Dat is begonnen onder het mom van: we willen een basiskwaliteit hebben qua opleiding en vooropleiding. Die vooropleiding moet op HBO-niveau zijn. Met dat principe zijn wij het helemaal eens. VGZ heeft inmiddels sade instapeisen (Westerse Medische Basiskennis) vastgesteld op – naar onze mening – MBO-niveau. Alle leden van de NVA, ook degenen die niet BIG-opgeleid zijn, zitten hier ver boven. Toch zou een deel van hen door deze eisen een cursus moeten gaan volgen om nog vergoed te worden na 2017.
Het lijkt op deze manier of VGZ en de andere zorgverzekeraars niet geïnteresseerd zijn in kwaliteit. Daarom beraden wij ons weer op juridische stappen. Ook over de huidige BTW-maatregel zijn we een zaak gestart tegen de belastingdienst. Die is in volle gang.
Onze uitdaging is in de eerste plaats om te zorgen dat onze patiënten tevreden zijn. Zij zijn onze ambassadeurs. Daarom ben ik ook een groot voorstander van een patiëntenvereniging. We moeten echt ons best doen de NPVA de komende jaren sterker te maken.
Ten tweede moeten we veel meer laten zien wat de acupunctuur allemaal doet en kan. We moeten er ook voor zorgen dat er veel meer goed opgeleide acupuncturisten bijkomen met een goed medisch basisniveau.

Hoe wilt u meer laten zien wat acupunctuur is?
Ik heb op een verjaardag wel eens gevraagd of mensen weten wat acupunctuur doet. Het antwoord was: stoppen met roken, en iets met pijn toch? Men weet te weinig waarmee men naar een acupuncturist kan gaan. We moeten mensen veel meer vertellen waar acupunctuur allemaal goed voor is.
We gaan in 2015, in samenwerking met in ieder geval de Zhong en de NPVA, een week voor de acupunctuur organiseren. Dan denken we aan open dagen van de praktijken voor het publiek, artikelen in populaire tijdschriften, kortom veel publiciteit genereren. Daarvoor gaan we een reclamebureau in de arm nemen, maar dat is nog volop in de planning.
We moeten ook de huisartsen veel beter voorlichten, zodat ze mensen gaan doorverwijzen naar een acupuncturist. We moeten ze laten zien dat er al veel onderzoek naar acupunctuur is en dat het kosteneffectief is. Ik zit zelf in een gezondheidscentrum waar ook zes huisartsen zitten, en zij verwijzen wel naar mij door. Als ze eenmaal weten wat acupunctuur is en wat het kan doen, zijn ze niet zo eenkennig. Het doel is dat zij het weer aan hun collega’s vertellen.
Het is ook heel belangrijk dat je als acupuncturist de verslagen van de behandeling naar de huisarts toe stuurt. Je kunt ook een patiënt-tevredenheidsonderzoek uitvoeren en dat meesturen. Daar zijn huisartsen wel gevoelig voor.
Dat zijn allemaal dingen waar we mee bezig zijn. We moeten het op diverse niveaus aanpakken, maar onze patiënten zijn het belangrijkst. Acupuncturisten moeten veel meer samenwerken met de NPVA.

Hebt u ook contact met de zorgverzekeraars?
Op het moment is er ontzettend veel contact met de zorgverzekeraars, onder andere vanwege de commotie over hun eisen over de medische basiskennis. Normaal gesproken hebben we ieder jaar met alle zorgverzekeraars wel een gesprek. Ze zijn ons ook best wel goed gezind. De NVA heeft een goede reputatie. Maar wij spreken niet met de mensen die echt de beslissingen nemen. Als er van hogerhand gezegd wordt: we gaan de vergoeding voor acupunctuur terugdraaien, dan gebeurt dat gewoon.
De acupunctuur heeft het echt nodig dat de patiënten zich gaan roeren en zeggen: wij willen meer acupunctuur, omdat we daar baat bij hebben.
Het probleem is dat wij als acupuncturisten een financieel belang hebben bij acupunctuur, dus waarom zou men naar ons luisteren. Daarom is de stem van de patiënten zo belangrijk.
We gaan als NVA onze leden oproepen om hun patiënten aan te raden lid te worden van de NPVA. We moeten gaan kijken wat het voordeel is voor mensen om lid te worden van de NPVA. Voor mensen die reuma hebben, bijvoorbeeld, is het logischer om lid te worden van de patiëntenvereniging, want reuma heb je je hele leven. Naar de acupuncturist ga je maar een paar keer. Het is heel belangrijk dat mensen die baat hebben gehad bij acupunctuur, tegen andere mensen gaan vertellen dat het werkt. Je kunt het nooit alleen doen, maar we kunnen het wel met elkaar doen.
Maar we moeten ook niet vergeten dat we in de 45 jaar dat acupunctuur nu bestaat in Nederland, al veel bereikt hebben. Acupunctuur wordt pas sinds begin jaren negentig vergoed door de zorgverzekeraars.

Is er nog iets wat u onze lezers wilt vertellen?
Ik ben blij dat we in een land leven waar de gezondheidszorg vrij goed geregeld is. Ik ben wat minder blij met de top-down houding van de zorgverzekeraars, waarin de zorgverleners alleen maar ja en amen moeten zeggen. Je hebt maar te accepteren wat er gezegd wordt, en er wordt niet naar je geluisterd. Maar verder hebben wij het mooiste vak dat er is.