Column: Zeker en Vast

De jaarlijkse stoelendans om de zorgverzekeringspremie is weer begonnen.
Blijft u bij uw huidige verzekeraar of stapt u over? En waar let u op bij uw overwegingen? Is het puur een financiële kwestie of kiest u zorgvuldig voor een verzekeraar die bijvoorbeeld acupuntuur ruimschoots vergoedt? Of heeft u geen zin in al dat uitzoekwerk en een opzegprocedure, en blijft u lekker zitten waar u zit?

Verandering
Er was ooit een tijd dat je ergens voor koos en dat was dan gelijk voor het leven. Of het nou ging om je bankzaken, je energieboer, je telefoonmaatschappij of je huwelijk. Maar tijden zijn veranderd. We willen altijd kunnen kiezen, we willen niet onnodig teveel betalen, of liever helemaal niet betalen, en we willen niet ergens tot de dood ons scheidt aan vastzitten. Het wordt ons daarom steeds makkelijker gemaakt om te veranderen van leverancier. Die doet er vervolgens van alles aan om ons te binden met mooie verhalen en fraaie lokkertjes. Met als gevolg dat sommige mensen om het jaar wisselen van mobiele-telefonieprovider, in de hoop overladen te worden met korting, een gratis-en-meest-recente-model telefoontoestel of andere voordeeltjes. De berekenende consument slaat toe, in optima forma.

Ergens in de vorige eeuw was je simpelweg “ziekenfonds of particulier” verzekerd. Switchen van verzekeraar was voor velen nicht in Frage, om het in correct Duits te zeggen. Diezelfde Duitsers zitten trouwens voor het merendeel nog steeds in het ziekenfonds, maar dit terzijde. Als het om onze gezondheid gaat zijn we op het eerste gezicht vaak iets minder volatiel. Risico’s nemen met je ziektekostenverzekering ligt niet erg voor de hand, maar uitzoeken waar je de meest relevante dekking krijgt tegen de beste prijs brengt mensen ertoe om bewuster te kiezen voor een bepaalde verzekeraar. Althans, dat is de theorie. In de praktijk kijken we vooral naar de prijs, schatten we ons eigen risico in en gaan we pas nadenken over dekking van bepaalde behandelingen als we ze al moeten gebruiken, hopend dat die maximaal gedekt zijn. Daar komt bij dat een zorgverzekering in toenemende mate als een alledaags consumptie-artikel wordt gepresenteerd. U kunt naast het broodje worst en de Jip-en-Janneke onderbroekjes nu ook bij de Hema terecht voor zo’n verzekering. En als zorgverzekeringsklant krijgt u op de gewone Hema-boodschappen nog 10% korting op de koop toe. Gooi maar in je winkelmandje!

Inzicht
Het overzicht in deze editie van Acupunctueel! helpt u om door de verzekeringsbomen het bos te zien. Belachelijk natuurlijk, dat wij als NPVA die moeite moeten doen om onze lezers wegwijs te maken op het gebied van dekking van acupunctuur door verzekeraars. In de ideale wereld is er overal dekking en hoeft u zich niet te bekommeren om dit soort aangelegenheden. Naarmate het besef doordringt dat complementaire geneeswijzen daadwerkelijk een positieve bijdrage kunnen leveren aan ons welzijn, zien verzekeraars de voordelen ervan in. Namelijk besparing op kosten van dure, reguliere behandelingen. Waarom niet acupunctuur vergoeden, als je daarmee kostbare medicatie of een chirurgische ingreep met alle kosten van dien kunt reduceren of zelfs voorkomen?

Mijn tante van 80 wil er verzekerd van zijn dat – als ze in het ziekenhuis ligt – ze de beste zorg en aandacht krijgt die ze kan krijgen. Vooral sinds ze een keer moest worden opgenomen en terechtkwam in een verpleegzaal met weinig privacy, geen uitzicht en luidboerende leeftijdsgenoten. Voor haar en voor u geldt: voordat u van verzekeraar gaat wisselen, doe uzelf een groot plezier en lees de kleine lettertjes. Die zijn in de meeste gevallen niet zo klein meer, maar nog steeds de moeite waard om te lezen. Dan komt u er bijtijds achter dat alternatieve geneeswijzen, waar acupunctuur onbegrijpelijkerwijs nog steeds onder valt, niet altijd geheel worden vergoed, of zelfs niet aanvullend zijn te verzekeren. Dat geldt ook voor de eerdergenoemde zorgverzekering van de Hema. Grote kans dat dit voor u, als lezer van dit blad, geen optie is.
De moraal van het verhaal: ook al houden ze je letterlijk en figuurlijk een mooie worst voor, kijk uit voordat je toehapt. Het is weliswaar geen huwelijk, maar je zit er minstens 12 maanden aan vast, in voor- en tegenspoed. U mag nu uw verzekeraar kussen, uuh, kiezen.

Brian de Mello