Column: Humor
Crisis of niet, we blijven lachen. Laatst hoorde ik Michel Cup (niet te verwarren met cupping), de Chief Financial Officer van Douwe Egberts, ofwel D.E Masterblenders 1753, antwoord geven op de vraag of ze niet iemand met de naam “Filter” in plaats van “Cup” in het bestuur van de koffiebrander hadden kunnen benoemen. Hij reageerde gevat met “we waren eigenlijk op zoek naar een mister Bean, maar dat bleek niet zo’n succes te zijn”. Ingestudeerd of niet, hier is dankbaar gebruik gemaakt van het fenomeen humor. Dat zouden meer bestuurders en directeuren moeten doen.
Een paar weken terug kocht ik bij de supermarkt een paar luister-cd’s voor mijn kinderen. De omschrijving op het hoesje gaf aan dat het klassieke, grappige verhalen van de schrijver René Goscinny (tevens geestelijk vader van Asterix en Lucky Luke) betrof, en dat deze vertellingen rondom de kleine Nicolaas een begrip in Frankrijk zijn. Nu heb ik niet zo heel veel met Franse humor, omdat ik meestal moet denken aan Louis de Funès als gendarme of Peter Sellers als inspecteur Clouseau, maar ik besloot het risico te nemen. Op weg naar oma stopte ik de eerste cd in de speler en zei tegen vrouw en kinderen: “ik heb hier een paar leuke verhaaltjes voor jullie.” Vol spanning wachtte ik de reactie van de toehoorders af. Mijn vrouw viel na 10 minuten in slaap (dat heeft ze vaker zodra we ons op de snelweg begeven, ongeacht het geluid om haar heen; gelukkig doet ze het niet als ze zelf achter het stuur zit), maar de kinderen begonnen eerst te grinniken, toen voorzichtig te lachen om uiteindelijk al schaterend de auto uit te rollen, smekend om nog meer verhaaltjes. Het waren de best bestede 5 eurootjes van de maand geweest, die cd’s. Vive la France!
Onlangs kwam ik bij toeval een zeldzaam mooie combinatie van humor, wetenschap en gezondheid tegen. Op de Belgische zender zag ik een aflevering uit de serie “Things you need to know about science”, gepresenteerd door James May. James is een van de drie presentatoren van het populaire autoprogramma “Top Gear”, dat altijd boordevol Britse humor zit. Deze keer deed hij een wetenschappelijk verantwoord uitstapje. Ik zat gekluisterd voor de tv te kijken naar deze aflevering die over het menselijk lichaam ging. Op een heldere, humorvolle manier werd verteld wat er in je lichaam gebeurt bij ziekte, waarom we dood gaan, waarom we winden laten, hoe de mens er over 1.000 jaar uitziet en nog veel meer boeiende materie. Na afloop ben ik op Internet gaan zoeken naar meer van dit programma. Het bleek te gaan om een BBCserie uit 2011, bestaande uit 3 afleveringen. Ik zou ze u van harte willen aanbevelen. Als u binnen YouTube zoekt op “Things you need to know about the human body James May”, komt u het vanzelf tegen.
In de Reader’s Digest die vroeger in mijn ouderlijk huis regelmatig op de mat viel, ging ik altijd op zoek naar de pagina’s “Lachen is gezond”. Een paar pagina’s met soms wat flauwe, soms ook hele originele grappen, ingezonden door lezers. Wat vooral bij is gebleven is het feit dat lachen daadwerkelijk goed is voor de gezondheid. Naast alle spieren die worden aangesproken in het gezicht en op andere plekken zodra we in lachen uitbarsten, heeft het ook een mentale, helende werking. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, heb ik op menige uitvaart de nabestaanden namens de overledene horen zeggen. Dat klinkt op zo’n moment misschien als mosterd na de maaltijd, maar er zit wel een kern van waarheid in.
Elders in dit blad staat een artikel over diezelfde pijn en stijfheid. Dat acupunctuur nuttig kan zijn hiertegen wist u natuurlijk al. Wat volgens mij ontbreekt in de opsomming van therapieën is: humor. Lachen kan helpen de pijn en de stijfheid even te vergeten, of andere dagelijkse ellende waar we mee te maken hebben. Wat dat betreft is humor een universeel wapen tegen pijn. Dus vooruit, lach uzelf eens lekker los!
De verkiezingen staan voor de deur en binnenkort mag u weer naar de stembus. Probeer met een glimlach te genieten van de manier waarop onze politici over elkaar heen struikelen in debatten, van de versprekingen en de gespeelde verontwaardiging. En van de parodieën die onze standup-comedians ongetwijfeld hierover zullen bedenken. Eén serieuze noot tot slot: laat u uw stem horen, bijvoorbeeld via onze petitie op www. npva.nl, en gaat u vooral wel uw stem uitbrengen. En dan bij voorkeur op een partij die tegen de heffing van BTW op zorgdiensten en in het bijzonder op acupunctuur is. De impact die een prijsverhoging door BTWheffing op vraag en aanbod van acupunctuur zal hebben, is niet te overzien. Hoogste tijd om er alles aan te doen om BTW-toeslag te voorkomen en uw stem letterlijk en figuurlijk te laten horen. Dat geldt zowel voor behandelaars als voor patiënten. Want als we dat er ook nog bij krijgen, zal het lachen ons eerder vergaan dan ons allen lief is. Haha!