Column: Crisis?

‘Crisisje, crisisje in het land, wie is de verstandigste van het land?’ Die vraag mogen niet alleen politici zich stellen als ze zichzelf in de spiegel aankijken. Hoe meer crises, hoe meer meningen, hoe meer verdeeldheid, zo lijkt het wel. Toch zijn er lichtpuntjes.

Aan verstandige mensen in Nederland geen gebrek, maar het valt op dat ze hun meningen niet altijd baseren op feiten en betrouwbare informatie. Dat is de zegen en de vloek van de tijd waarin we leven. Er is zoveel data beschikbaar, dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Om van data zinvolle, begrijpelijke informatie te maken, is een vaak onderschat proces. Dan heb ik het nog niet eens over de makers van nep-informatie die bewust zand in de machine gooien.

Van data naar kennis

Ik heb het gewoon over het vertalen van feitelijke data naar betrouwbare informatie. Dit vraagt om een onderzoekende, kritische geest. Zodat op basis van die informatie kennis wordt gegenereerd en gedeeld. Kennis waarop vervolgens beleid wordt gebaseerd en een oplossingsrichting wordt gekozen door mensen die daarvoor op een verantwoordelijke plek in onze samenleving zijn terechtgekomen. Ooit had ik contact met een bedrijf dat de filosofie hanteerde dat uiteindelijk op basis van die kennis een zekere mate van wijsheid ontstaat. Wat zou dat mooi zijn, wijze mensen die besluiten nemen die goed zijn voor de samenleving en waar iedereen beter van wordt. Het begint allemaal met het oogsten van eenduidige data en het maken van de vertaalslag. En dat begint weer met het onderwijs dat wij aanbieden aan onze kinderen. Als die het proces van data tot wijsheid in de vingers krijgen, kunnen ze straks iedere crisis aan en kunnen we de toekomst met enig vertrouwen tegemoet zien. Het is fijn te constateren dat er mensen zijn die het lerarentekort op de basisscholen serieus nemen en de overstap maken naar een baan in het primaire onderwijs. Dat zijn de helden van deze tijd, niet de mondkapjesfraudeurs en grote graaiers binnen oude verdienmodellen. Mensen met een missie die zien dat verandering nodig is, en er daadwerkelijk iets aan doen.

Voorbeeldfunctie

Iemand somde laatst de crises op waarin we momenteel verkeren. Nee, ik ga die hier niet herhalen, maar het bijzondere is wel dat naarmate we meer problemen hebben als samenleving, de ‘mindere’ problemen eerder (weg)gerelativeerd worden. Terwijl ze nog steeds een heikel punt vormen voor veel mensen. Gelukkig zien we steeds vaker mensen opstaan die het initiatief nemen om een probleem op een positieve manier aan te pakken. Of het nu gaat om ons milieu, onze energievoorziening of de verduurzaming van dingen. De verandering begint bij individuen, die uiteindelijk een massa in beweging krijgen. Niet door hersenloos te protesteren en dingen te vernielen, maar door te laten zien hoe het anders kan en een voorbeeldfunctie te vervullen. De helden waar ik het zojuist al over had.

‘De verandering begint bij individuen, die uiteindelijk een massa in beweging krijgen.’

Verbinding

Binnen de gezondheidszorg is zo’n heldin Inès von Rosenstiel, die in dit nummer uitgebreid aan het woord komt. Typisch iemand die haar nek uitsteekt om anderen te helpen en die daar – gelukkig – de nodige waardering voor krijgt, na vele jaren ploeteren. Natuurlijk is er altijd een tegenkracht zoals de Vereniging tegen de Kwakzalverij die het niet kan laten om een miezerig straaltje azijn te pissen zodra zij een koninklijke onderscheiding ontvangt. Von Rosenstiel wordt hierdoor niet geraakt, integendeel; zij zoekt zelfs de verbinding op door te stellen dat de VtdK bestaanrecht heeft om echte kwakzalvers aan te pakken, maar ze vraagt hen ook open te staan voor methoden die veilig zijn en voor bepaalde mensen een positief effect hebben.

Hopen

Eén van die methoden is acupunctuur. Als lezer van dit blad is de kans groot dat ik u niet hoef te vertellen hoe goede acupuncturisten werken en hoe acupunctuur mensen helpt om hun welzijn te vergroten. Het is te hopen dat juist degenen die er minder bekend mee zijn kennis nemen van deze informatie. Dat geldt dus ook voor de dames en heren politici en beleidsmakers, die hun beslissingen nemen op basis van wat oorspronkelijk betrouwbare data is. Ik durf te zeggen dat dit betrouwbare informatie is: acupunctuur werkt. En u hoeft mij niet te geloven, maar gelooft u gerust die hardwerkende Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Inès von Rosenstiel. .

Brian de Mello