Acupunctuur & Migraine

Bonkende hoofdpijn. Je voelt je misselijk. Steken schieten door je hoofd, terwijl je je probeert terug te trekken in je donkere slaapkamer. Nu maar hopen dat iedereen extra stil doet. En dat het sneller wegtrekt dan de vorige keer. Drie dagen extreme hoofdpijn was erg afzien. Gelukkig heb je hier ‘maar’ een paar keer per jaar last van. Laatst las je dat dit bij migrainepatiënten een aantal keer per maand schijnt voor te komen. En dat de meeste patiënten er hun hele leven last van blijven houden. Als dat zo is, wat ga je er dan aan doen?

Twintig procent van alle vrouwen en zes procent van alle mannen zal zichzelf herkennen in de inleiding van dit artikel. De meesten krijgen voor het eerst te maken met migraine in hun pubertijd. Daarna komt het bij sommigen heel regelmatig en bij anderen incidenteel terug. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van migraine is. Medici denken dat erfelijkheid waarschijnlijk een belangrijke rol speelt. Verder heeft men geconstateerd dat er bij migraine sprake is van verwijdingen van de bloedvaten in de hersenen. Verwijdingen die het gevolg kunnen zijn van zogenaamde ‘triggers’.

Triggers van migraine

Als je weet voor welke triggers je gevoelig bent, kun je daar rekening mee houden om te proberen de migraine te beïnvloeden. Triggers zijn voor iedereen anders. Veelvoorkomende zaken die migraine in de kaart kunnen spelen, zijn onder meer bepaalde voedingsstoffen, stress, honger en wisselende hormoonspiegels. Chocolade is bij veel mensen een boosdoener, terwijl anderen vooral reageren op heel veel prikkels uit de omgeving of bijvoorbeeld in de menstruatieperiode extra gevoelig zijn voor migraine. Wisselende hormoonspiegels kunnen leiden tot een verwijding van de bloedvaten in de hersenen. De reactie is per persoon verschillend. Let dus goed op wat u eet en doet als er een migraineaanval ontstaat. Experimenteer om te kijken of u hiermee de frequentie en intensiteit van de migraine kunt beïnvloeden.

Behandeling van migraine met geneesmiddelen

Of je nu vaak of af en toe met migraine te maken hebt; het is en blijft bijzonder onprettig. Naast het secuur analyseren van de mogelijke triggers, kun je gebruik maken van pijnstillers als paracetamol, naproxen of acetylsalicylzuur. Middelen die de reguliere geneeskunde meestal voorschrijft in combinatie met rust. Dit behandelt echter alleen de pijn en niet de migraine zelf. Uitgangspunt bij de behandeling van migraine is het zo goed mogelijk bestrijden van de symptomen en het verminderen van de aanvalsfrequentie. Als de genoemde medicijnen niet afdoende zijn, krijgt de patiënt specifieke antimigraine middelen zoals triptanen of ergotamines. Triptanen vernauwen de bloedvaten in de schedel en moeten worden ingenomen in de beginfase van de hoofdpijn. Het middel kan echter ook nare bijwerkingen hebben. Een zwaar drukkend gevoel op de borst en triptaanafhankelijke hoofdpijn zijn daar voorbeelden van. De inzet van ergotamine heeft als nadeel dat het veel minder werkzaam is dan triptan en daarbij voor nog meer bijwerkingen zorgt. Wanneer deze middelen niet voldoende werken, en patiënten twee of meer aanvallen per maand hebben, dan kan men profylactische medicatie voorschrijven die kan bestaan uit propanol en natriumvaproaat.

Migrainebehandeling met acupunctuur

Kiezen voor behandeling zonder bijwerkingen kan ook. Acupunctuur wordt al eeuwen effectief ingezet om specifiek migraineklachten aan te pakken. Volgens de Chinese geneeswijze is bij een migraineaanval de energiebalans verstoord. Dit is de oorzaak van de migraine. Acupuncturisten trachten met cupunctuurbehandelingen het energie-evenwicht weer te herstellen. Hierdoor verminderen de klachten of verdwijnen ze zelfs. Een risicoloze manier om migraine succesvol te behandelen. Een acupuncturist maakt per migrainepatiënt een individueel behandelplan. Hij of zij zal de patiënt bij kennismaking een uitgebreid aantal vragen stellen. Bent u met uw klacht bij uw huisarts/specialist geweest? Bent u hier al voor behandeld? Hoe lang heeft u last van migraine? Gebruikt u hiervoor medicijnen? Et cetera. Allemaal factoren die de behandeling mede bepalen evenals het succes van de acupunctuur. Het succes kan verder vergroot worden door de behandeling toe te passen in combinatie met regelmatig eten, slapen en bewegen. Ook het aanleren van technieken om stress te vermijden, zoals ontspanningsoefeningen, leveren een positieve bijdrage aan het beïnvloeden van de migraineaanvallen.

Acupunctuur effectieve behandelmethode

Geen medicijnen en geen bijwerkingen klinkt natuurlijk mooi, maar hoe effectief is de inzet van acupunctuur nou eigenlijk? In 2004 is een groot onderzoek* uitgevoerd in Amerika dat door het British Medical Journal is gepubliceerd. Huisartsen onderzochten 401 patiënten. Sommige patiënten kregen een behandeling uit de reguliere zorg en anderen werden met acupunctuur behandeld. Hieronder de resultaten:

  1. de hoofdpijn werd door acupunctuur met 50% gehalveerd ten opzichte van de controlegroep die met pijnstillers en advies werd behandeld,
  2. door acupunctuur werd 15% minder gebruik gemaakt van pijnstillers,
  3. door acupunctuur werd het ziekteverzuim 15% minder,
  4. door acupunctuur ging 25% minder naar de huisarts,
  5. de werking van acupunctuur was beter naarmate de ernst van de migrainesymptomen groter was,
  6. de effectiviteit van de acupunctuur neemt toe met de tijd; na een jaar waren de effecten groter dan aan het begin, terwijl er niet vaker behandeld werd, namelijk in het totaal twaalf maal,
  7. acupunctuur was zeer veilig (‘excellent safety profile’, volgens het artikel), terwijl geneesmiddelen altijd uiteenlopende bijwerkingen hebben.

Kortom, het onderzoek concludeerde dat acupunctuur daadwerkelijk effectief is en zeer veilig, zonder de bijwerkingen die reguliere geneesmiddelen veroorzaken. Acupunctuur vormt bij migraine dan ook een serieus alternatief.

Voorbeelden van triggers:

  • Stress
  • Verandering in de hormooncyclus bij de menstruatie
  • Honger (door uitstellen van een maaltijd)
  • Te veel of te weinig slaap
  • Prikkels uit de omgeving (zoals licht, geluid of geur)
  • Voeding zoals chocolade

Soorten migraine

Hieronder treft u meer informatie over migraine zonder aura, migraine met aura, basilaris migraine en migraine zonder hoofdpijn. Uitleg over volte migraine en migraine op basis van leegte kunt u lezen in het interview met mevrouw Ellen Olie elders in dit magazine.

Migraine zonder aura

voorkomendheid: meest voorkomende soort migraine kenmerken: matige tot ernstige hoofdpijn, gebrek aan eetlust, misselijkheid, overgeven, overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren. Verergert bij eenvoudige lichamelijke activiteiten zoals bukken. duur: vier tot 72 uur

Migraine met aura

voorkomendheid: twintig procent van de migraine kenmerken: naast de symptomen genoemd bij migraine zonder aura hebben patiënten symptomen als spraakstoornissen en donkere vlekken zien. De aanval kan als bedreigend ervaren worden. Er treedt een uitbreiding op van het auraverschijnsel. Men ziet een flikkerend sterretje dat in de loop van tien tot twintig minuten steeds groter wordt. Dit gaat gepaard met gezichtsvelduitval. Rond de mond en in de vingers kan men een gevoelsverandering krijgen. Ook kunnen er halfzijdige verlammingen en spraakstoornissen optreden. duur: verschijnselen nemen na twintig tot 45 minuten af

Basilaris migraine

voorkomendheid: bijzondere vorm van migraine kenmerken: patiënt heeft een specifieke aura die meestal optreedt vlak voor de hoofdpijn begint. De aura kan ook tijdens een migraineaanval optreden. Men ziet dubbel en ervaart draaiduizeligheid, ongecoördineerde bewegingen en spraakstoornissen. duur: de aura duurt tussen de vier en 60 minuten

Migraine zonder hoofdpijn

voorkomendheid: bijzondere vorm van migraine kenmerken: bij deze migrainevorm heeft men een aura zonder hoofdpijn. Hierbij is het belangrijk dat een beroerte of een epileptische aanval uitgesloten wordt. Circa twintig procent van de patiënten heeft een voorgevoelof herkent waarschuwingstekens voor een migraineaanval. Dit kan zijn: prikkelbaarheid, expressiviteit, geeuwen, overgevoeligheid voor geuren, hyper- of hypoactiviteit, verlangen naar (zoet) voedsel, stijve nek en vasthouden van vocht in vooral borsten, vingers en voeten. Mocht u een migraineaanval voelen aankomen, probeer dan tot rust te komen. duur: wisselend

Migraine