Acupunctuur en Kanker
Michele Di Maio is arts acupuncturist. Hij heeft in Italië een opleiding als arts gehad. In Nederland heeft hij als reguliere arts diverse functies gehad en momenteel is hij aeromedical examiner, waarbij hij vliegmedische keuringen verricht. Daarnaast heeft hij een praktijk waar hij andere keuringen verricht, zoals duikkeuringen, en reisvaccinaties.
In 2001 heeft hij zijn diploma bij de NAAV gehaald. Vanaf dat moment is bij hem het idee gekomen om als westers acupuncturist te fungeren. Westerse acupunctuur onderscheid zich essentieel van de traditionele acupunctuur door te werken met een reguliere diagnose en een behandeling toe te passen die gebaseerd is op reguliere principes.
Hoe acupunctuur kan helpen bij kanker
Acupunctuur moet in het algemeen niet worden gezien als alternatief maar als complementair aan reguliere therapieën. Dit geldt in het bijzonder voor kanker. Acupunctuur kan naast de reguliere behandelingen ingezet worden om de bijwerkingen van de therapieën te verlichten. Naarmate het proces vordert kan het echter nodig zijn alle therapieën stop te zetten. Acupunctuur kan dan een specifieke rol spelen als palliatieve behandeling.
In Nederland zijn heftige discussies losgebarsten na de aan borstkanker overleden Sylvia Millecam. In dit geval ging het echter mis omdat de patiënt met ongefundeerde behandelingswijzen genezing in het vooruitzicht werd gesteld. In andere landen, vooral in de Verenigde Staten, integreren echter vele behandelcentra westerse geneeskunde met acupunctuur. Bijvoorbeeld bij het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, één van de topziekenhuizen op het gebied van kanker, wordt acupunctuur veel gebruikt bij kankerpatiënten. Toepassing van acupunctuur wordt als effectief en veilig beschouwd met als doel de fysieke en psychische klachten te verminderen en om de kwaliteit van leven van een kankerpatiënt te verbeteren. De Society for Integrative Oncology is een non-profit, multidisciplinaire organisatie, opgericht in 2003, toegewijd aan de studie en de toepassing van complementaire therapieën. Deze organisatie heeft richtlijnen opgesteld waarbij complementaire therapieën (onder andere acupunctuur) worden aanbevolen.
Acupunctuur vindt met name zijn indicatie als therapie voor pijnklachten, angst, depressie, slapeloosheid en vermoeidheid. Acupunctuur wordt verder aanbevolen als aanvullende therapie wanneer pijn, misselijkheid en braken optreden na een chemotherapie of een chirurgische ingreep of wanneer een droge mond als bijwerking van bestraling optreedt. Opvliegers komen vaak voor bij vrouwen met borstkanker die in de menopauze terecht zijn gekomen (spontaan of veroorzaakt door de behandeling). Uit recente onderzoeken is gebleken dat acupunctuur ook bij deze patiënten effectief ingezet kan worden. Verder kan een behandeling met acupunctuur nuttig zijn bij het stoppen met roken.
Het resultaat van het toepassen van acupunctuur op het gebied van palliatieve zorg bij kanker, zou onder andere een betere en goedkopere zorg leveren en de kwaliteit van leven van patiënten kunnen laten toenemen, ook rekening houdend met het feit dat het gaat om een behandeling die geen bijwerkingen heeft.