Acupunctuur in de media

In de Volkskrant verscheen op 26 maart 2021 een opmerkelijk artikel over acupunctuur. Titel: ‘Acupunctuur op advies van de medisch specialist: de opmars van aanvullende (dus níét alternatieve) zorg’. Het artikel maakte nogal wat los in de wereld van gezondheidszorg, want het zette acupunctuur op een gebalanceerde wijze in de spotlights.

Bron: De Volkskrant, ‘Acupunctuur op advies van de medisch specialist: de opmars van aanvullende (dus níét alternatieve) zorg’ door Margreet Vermeulen, 26 maart 2021.

Voor abonnees van de Volkskrant online te lezen:
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/acupunctuur-op-advies-van-de-medisch-specialist-de-opmars-van-aanvullende-dus-niet-alternatieve-zorg~b60f29ac/

Auteur Margreet Vermeulen is als journalist werkzaam op de Wetenschapsredactie van de Volkskrant. Zij constateert dat steeds meer medici – met de nodige weerstand – overgaan tot het inzetten van aanvullende zorg, zoals acupunctuur, mits die voldoende bewezen is. Voor het artikel interviewde zij UMC-arts Marc Benning. Hij is tevens hoogleraar maag-, darm- en leverziekten bij kinderen. Hij zet medische hypnose in bij kinderen met chronische buikpijn en dat doet hij omdat het bewijsbaar werkt. Met een succesratio van 85% mag je wel spreken van succes, zeker als de traditionele aanpak blijft steken bij slechts 25% succes.

Vermeulen sprak ook met Ines von Rosenstiel, medisch specialist bij het Oncologisch Centrum van Rijnstate in Arnhem. Daar beveelt men acupunctuur aan tegen opvliegers en misselijkheid als gevolg van chemotherapie.
Het antwoord op de vraag wat reguliere zorgverleners drijft om hun heil te zoeken bij aanvullende zorgmethodieken is heel simpel: frustratie over het niet voldoende succesvol zijn van traditionele behandelmethoden. ¬Medici vinden dat reden genoeg om zelf te kijken naar aanvullende manieren om hun patiënten te helpen, en om te bewijzen dat die andere zorg daadwerkelijk effectief is.

Een andere medicus die Vermeulen aan het woord laat, is voormalig winnaar van onze Pruimenbloesemprijs Rogier Hoenders. Deze psychiater, onderzoeker en opleider bij Lentis, een ggz-instelling in Groningen, deelt zijn visie naar aanleiding van een studie die hij uitvoerde onder zeshonderd psychiatrisch patiënten: ‘Ruim 40 procent gebruikt weleens iets anders dan de standaardzorg. Kruiden, supplementen, diëten of alternatieve therapieën. In vele internationale studies zie je dit soort percentages terug, het gaat dus om grote aantallen mensen die hun kennis bij elkaar sprokkelen op internet. Maar daar staat ook slechte en onbetrouwbare informatie. Wij moeten die mensen niet aan hun lot overlaten. Dan heb je grote kans dat ze in de armen van kwakzalvers belanden.’

Al met al een artikel dat het nalezen meer dan de moeite waard is. Al was het maar om bevestigd te krijgen dat steeds meer mensen, en in dit geval medici, tot het inzicht zijn gekomen dat er meer is dan alleen maar westerse reguliere gezondheidszorg.


Ingezonden brief aan de redactie van De Volkskrant, d.d. 31 maart 2021


Beste redactie,

Complimenten voor het artikel van Margreet Vermeulen van 26 maart jl. getiteld Acupunctuur op advies van de medisch specialist: de opmars van aanvullende (dus níét alternatieve) zorg. Eindelijk een gebalanceerd verhaal waarin op een realistische toon gesproken wordt over complementaire zorg die voor talloze mensen werkt.
Als patiëntenvereniging voor acupunctuurgebruikers (NPVA) kennen wij als geen ander de verhalen van mensen die geholpen zijn met aanvullende zorg, in het bijzonder acupunctuur. Met gemak hadden wij uw hele krant kunnen vullen met getuigenissen van mensen die dankzij acupunctuur een betere kwaliteit van leven ervaren. Het wordt dan ook hoog tijd dat er structureel met een integrale zorgblik naar medische problemen wordt gekeken.
Over wetenschappelijk bewijs merkt de voorzitter van ZonMw, Jeroen Geurts, terecht op dat ‘het tijd is om de onderzoeksmethoden te onderzoeken’; sommige vormen van niet-westerse therapie vallen simpelweg niet in de verkokerde, conservatieve context van westerse methodieken. Wat telt, is dat het veilig en effectief is. De vele honderdduizenden mensen die baat hebben bij acupunctuur vormen daar voldoende bewijs van. En dan hebben we het slechts over Nederland.
Eén kanttekening bij het artikel. Voor degenen die niet bekend zijn met acupunctuur zijn de foto’s van de mevrouw met een half spijkerbed in haar rug mogelijk afschrikwekkend. Op z’n zachtst gezegd schetst het een verkeerd beeld van acupunctuur, waarbij flinterdunne naalden worden gebruikt in plaats van kopspijkers. Gelukkig zien wij van de NPVA er de humor van in, maar we kunnen ons ook voorstellen dat er mensen zijn die daar moeite mee hebben. Maar goed; die saaie azijnpissers zitten waarschijnlijk toch vooral bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Met vriendelijke groeten,
Nederlandse PatiëntenVereniging voor Acupunctuur (NPVA)

Ben Paulides
Voorzitter