Acupunctuur bij hernia en rugpijn
Hernia is een bekende oorzaak van rugpijn. Overigens wordt niet alle rugpijn veroorzaakt door een hernia, en niet iedere hernia gaat met pijn gepaard. Kan acupunctuur ingezet worden tegen hernia en rugpijn?
De wervelkolom
De menselijke wervelkolom of ruggengraat bestaat uit 24 scharnierende wervels: zeven nekwervels of cervicale wervels, twaalf borstwervels of thoracale wervels en vijf lendenwervels of lumbale wervels. Daaronder zitten nog negen aan elkaar vastgegroeide wervels in twee botten: het heiligbeen (os sacrum) en het staartbeen of de stuit (coccyx). Het aantal wervels waaruit deze twee botten bestaan, schijnt van individu tot individu te kunnen verschillen.
Het heiligbeen bestaat meestal uit vijf wervels die bij de geboorte los van elkaar zijn. Tussen het zestiende en achttiende jaar beginnen ze aan elkaar vast te groeien en tegen het 34ste jaar is dit proces voltooid en is het heiligbeen één bot geworden.
Het staartbeen is met een gewricht verbonden aan het heiligbeen; dit gewricht kan maar beperkt bewogen worden.
Het staartbeen bestaat meestal uit vier samengegroeide wervels, maar het kunnen er ook drie of vijf zijn. Overigens zijn niet alle wervels van het staartbeen bij iedereen aan elkaar gegroeid; het kan ook uit twee of drie segmenten bestaan.
Behalve tussen de bovenste twee nekwervels, de atlas en de draaier (axis), zitten er tussen alle wervels tussenwervelschijven, 23 in totaal. De onderste tussenwervelschijf zit tussen de onderste lendenwervel en het heiligbeen. De atlas en de draaier zijn een uitzondering omdat zij samen het gewricht vormen waar het hoofd op draait.
Tussen de rest van de wervels zit veel minder beweging. De beweging die mogelijk is, danken we aan de tussenwervelschijven. Zij zorgen voor de soepelheid en ze vervullen de functie van schokdempers.
De wervelkolom draagt het gewicht van het lichaam. Bovendien zit er in iedere wervel een gat; bovenop elkaar gestapeld vormen die gaten een goed beschermde tunnel waar het ruggenmerg doorheen loopt. Tussen iedere twee wervels verlaten steeds links en rechts een zenuwwortel de tunnel.
De tussenwervelschijven
De tussenwervelschijven bestaan uit kraakbeen. De buitenrand is vezelachtig kraakbeen en in het midden zit een zachte kern met een gelei-achtige substantie die de schokken absorbeert. Bij het ouder worden droogt deze kern uit, waardoor het schokdempend vermogen minder wordt. Het is ook de reden waarom mensen krimpen wanneer ze ouder worden. De rand van de tussenwervelschijf wordt ook zwakker met het stijgen der jaren. Daardoor, of door een beschadiging, kan de kern naar buiten komen. Dat is wat we een hernia noemen.
Als deze hernia op een zenuw drukt, kan dat pijn veroorzaken, of een doof gevoel of zelfs uitvalverschijnselen. Het is echter ook mogelijk een hernia te hebben zonder er last van te hebben. Aan de andere kant kunnen mensen ook pijn in hun rug hebben zonder dat er een aanwijsbaar probleem met een tussenwervelschijf is. Dit betekent dat niet alles wat al snel hernia genoemd wordt, ook echt veroorzaakt wordt door een uitpuilende tussenwervelschijf.
Een operatie is niet altijd nodig bij een hernia; met fysiotherapie en rust genezen 70 tot 80 procent van alle patiënten met een hernia vanzelf. Acupunctuur kan dat proces ondersteunen en tegelijkertijd de pijn bestrijden.
(dit is slechts een gedeelte van het artikel dat te vinden is in de Acupunctueel!) Word lid en ontvang de Acupunctueel!