Acupuncturist in beeld: Christiaan Schipper

Wat doe je als bedrijfskundige wanneer het begint te kriebelen en je het gevoel krijgt dat het roer om moet? Dat je iets anders wilt gaan doen in je dagelijkse werk? En dat je misschien een interesse, die je al sinds je jeugdjaren hebt, meer aandacht wilt geven? Dat overkwam Christiaan Schipper. De belangstelling die hij als tiener al had voor Oosterse geneeswijzen besloot hij de ruimte te geven en hij volgde een acupunctuuropleiding, gewoon “uit interesse”. Zes jaar later en vele studies verder, begon hij samen met zijn vriendin Erika Schenkel een acupunctuurpraktijk in Veenendaal.

Motivatie
Tijdens zijn studieperiode (2003-2009) werd Christiaan geconfronteerd met het verlies van een aantal dierbaren. Met name de ziekte en het vroege overlijden van een van zijn beste vrienden sterkte hem in zijn verlangen om mensen te willen helpen die door de reguliere Westerse geneeskunst niet tot herstel kunnen komen. Het blijft desalniettemin een opvallende stap, om van de ene op de andere dag te besluiten professioneel acupuncturist te worden. “Ach, er zijn weinig acupuncturisten die als acupuncturist geboren worden”, vertelt Schipper. “Ik ken niet veel mensen die vanaf het begin vanuit hun (para)medische carrière begonnen zijn met acupunctuur”. Na de opening van de praktijk in Veenendaal in 2009, volgde een jaar later een praktijk in Ede. Deze ligt op een steenworp afstand van het lokale streekziekenhuis, maar op de vraag of ze veel doorverwijzingen krijgen volgt een opmerkelijk antwoord. “Er komen inderdaad veel mensen die daar behandeld zijn bij ons op spreekuur. Maar dat zijn geen doorverwijzingen, maar vooral patiënten die niet tevreden zijn met het resultaat van de reguliere behandeling die ze daar hebben gekregen. Dan zijn wij een alternatief waar veel mensen voor open staan”. Schipper licht het verschil toe tussen de manier waarop in Nederland tegen acupunctuur wordt aangekeken en de zienswijze in het buitenland. “In Nederland willen mensen acupunctuur vaak proberen als niets anders meer helpt. In China, waar ik ook een tijdje heb gestudeerd, gebruiken mensen acupunctuur veel vaker preventief. Zodra ze zich niet helemaal lekker voelen, gaan ze naar de acupuncturist. Deze kan dan aan de slag, nog voordat de ziekte zich echt openbaart”. Er valt dus nog kennelijk veel missiewerk te doen in Nederland. “Het zou goed zijn om ook in de reguliere geneeskunde meer bewustwording te creëren over de mogelijkheden van preventieve acupunctuur. Bij bepaalde kritieke situaties, zoals bijvoorbeeld bij een hernia of een beroerte, gaat men in China eerst acupunctuur toepassen, daarna foto’s maken en pas daarna volgt een (reguliere) behandeling. In het geval van een herseninfarct is de kans op uitval van de spraak of motorische uitval minimaal of zelfs nul, als er binnen 4 uur na het incident een behandeling met acupunctuur plaatsvindt. Dus acupunctuur zou niet misstaan op de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis!”.


Wonderapparaat?
Er wordt gelukkig wel door diverse artsen doorverwezen naar de acupunctuurpraktijk. Vaak gaat het dan om specifieke klachten, bijvoorbeeld een chronische sinusitis (bijholteontsteking) of hooikoortsklachten. “Mensen zijn in sommige gevallen na een paar behandelingen verlost van hun klachten, waar ze al jaren mee rondliepen en waar ze altijd pillen voor slikten. Dat zijn wel bijzondere verhalen”. En Schipper heeft nog meer opvallende verhalen. Zo gebruiken ze in hun praktijk als een van de weinigen in Nederland een apparaat genaamd SCENAR. Dit is ooit ontwikkeld in de jaren ’70 in Rusland voor Russische kosmonauten om bij gebrek aan een dokter zelf een behandeling te kunnen uitvoeren indien nodig. Denk bijvoorbeeld aan pijnbestrijding onderweg. De SCENAR omvat een combinatie van Westerse en Oosterse geneeskunde en het geeft stroompulsen op belangrijke huidzones op het lichaam zoals de blaasmeridiaan. “Ik heb ooit een man behandeld die kwam aanrijden in een scootmobiel, thuis kwam hij niet meer uit zijn rolstoel, hij was behoorlijk depressief en had niet veel zin meer in het leven. Na 5 behandelingen met de SCENAR kon hij overeind komen, rechtop lopen en zijn kleinkinderen weer optillen. Die man was natuurlijk ongelooflijk blij en riep het van de daken. De reguliere artsen die hem voorheen hadden behandeld konden hun ogen amper geloven”, vertelt Schipper. “SCENAR wordt soms in combinatie met acupunctuur ingezet en dit levert zeer positieve resultaten op. Meer dan vermeldenswaard zijn ook de succesvolle behandelingen tegen misselijkheid en andere vervelende effecten van chemotherapie”.


Tegenwerking
Christiaan Schipper en zijn partner en tevens collega Erika Schenkel hebben zelf de ontdekkingsreis, die acupunctuur heet, gevonden en beleefd. Wat zou er moeten veranderen in Nederland om meer mensen bekend te maken met de voordelen van acupunctuur? “Er zou op meerdere vlakken iets moeten veranderen. Allereerst mogen de vooroordelen binnen de reguliere geneeskundeopleiding worden weggenomen. Ik heb gehoord dat studenten Medicijnen in hun eerste jaar een keer te horen hebben gekregen dat de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen beter kan worden afgeschaft; het geld dat zo wordt bespaard kan beter worden besteed aan regulier medisch onderzoek. Als medische docenten nou eens zouden beginnen met het onderkennen van de toegevoegde waarde van complementaire zorg, zou dat al veel schelen. Dat geldt ook voor reguliere artsen. Vaak weten ze niet welke doorverwijsmogelijkheden er zijn. Doorverwijzen naar een acupuncturist zou net zo normaal moeten zijn als doorverwijzen naar een fysiotherapeut”. Schipper wijst ook nog op de remmende werking die uitgaat van de farmaceutische industrie. “Daar zitten natuurlijk commerciële belangen die men wil beschermen. Als mensen beter worden door een paar naaldjes in plaats van door medicatie, dan worden sommige producenten daar niet blij van”.

Vervlechting
In de praktijken in Ede en Veenendaal behandelen Schipper en Schenkel, allebei lid van de beroepsvereniging Zhong, de clientèle met een breed scala aan alternatieve geneeswijzen. Van diverse soorten Japanse acupunctuur tot voedingsadvies, van klassieke acupunctuur tot SCENAR-therapie. De mensen die langskomen zijn jong en oud, man en vrouw. Iets meer vrouwen dan mannen, om precies te zijn. Dat ze zich midden in de ‘Bible-belt’ van Nederland bevinden, is geen bezwaar. “We krijgen mensen uit alle windrichtingen en van alle geloven over de vloer”. Hij ziet de toekomst dan ook zonnig in. Acupunctuur vertoont volgens hem een stijgende lijn, in vele opzichten. “Ik zie het aantal acupuncturisten toenemen. De geneeskunde van de toekomst zal voor een groot deel bestaan uit wat nu nog complementair wordt genoemd. Als je kijkt naar de ontwikkelingen in de wetenschap en bijvoorbeeld het toenemende belang van energetische geneeskunde, dan zie je dat regulier en complementair naar elkaar toe groeien, het raakt steeds meer vervlecht. Ik vind het mooi om te constateren dat het Westen dingen herontdekt die al lang geleden werden beschreven in oude Chinese boeken”. Kennelijk zijn de wonderen de wereld nog niet uit, ook niet in Veenendaal en Ede.

Acupunctuurcentrum veenendaal