Acupuncturist aan het woord: A.J.R. van der Leij
A.J.R. van der Leij werkt als huisarts en acupuncturist in de Bijlmer in Amsterdam. Daarnaast heeft hij een acupunctuurpraktijk in Den Dolder in de provincie Utrecht. Beide praktijken heten Sentebibu. Dokter van der Leij is lid van de NAAV.
Hoe bent u ertoe gekomen u in acupunctuur te verdiepen?
Dat lijkt al eeuwen geleden, dat was tijdens mijn studie in de jaren zeventig. Vrienden van mij waren bezig met , zoals dat heette, alternatieve dingen, biologisch-dynamische voeding en dergelijke. Zo heb ik kennisgemaakt met acupunctuur. Ik liep in die tijd ook mijn co-schappen en ik voelde me een soort condolerend geneesheer. Zo van: gefeliciteerd, we weten wat u mankeert, en gecondoleerd, we kunnen niets voor u doen. Sinds die tijd ben ik geïnteresseerd in de aanvullende geneeskunde. Ik ben eerst de basisopleiding tot antroposofisch arts gaan doen, en daarna de acupunctuuropleiding van de NAAV.
Ik werkte eerst als huisarts in Leeuwarden, later heb ik mij in de Bijlmer gevestigd, dat voelde als een warme jas. Daar zit ik alweer 19 jaar. Je krijgt daar een heel gemêleerd publiek. Veel mensen zijn ook geïnteresseerd in acupunctuur, hoewel ik wel veel angst voor naalden tegenkom. Dan geef ik ze een proefprikje en de reactie is dan standaard: is dat alles?
U gebruikt dus ook acupunctuur in uw huisartsenpraktijk?
Ja, voor korte behandelingen, maar ook voor chronische aandoeningen. De behandeling voor tinnitus is vaak een lang traject. Het is een chronische aandoening en mensen hebben het vaak al heel lang. Je kunt er alleen maar invloed op uitoefenen als je het langdurig behandelt, dat wil zeggen een traject dat minstens drie maanden duurt. Maar ik heb mensen wel een jaar geprikt en dan heel intensief, twee à drie keer per week. Er zijn mensen die die tijdsinvestering niet kunnen opbrengen. Ik schrijf bij zo’n langdurige behandeling niet drie rekeningen per week, want dat zou niet te betalen zijn. Ik maak dan een behandelovereenkomst voor een jaar, inclusief een afspraak over de financiën, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn.
En wordt de tinnitus dan minder?
Dat hangt ervan af. Als mensen altijd hetzelfde gesuis horen, is de kans kleiner dat het lukt. Als het suizen de ene keer erger is dan de andere, kan er duidelijke verbetering bereikt worden. Tinnitus gaat vaak samen met gehoorverlies, en aan gehoorbeschadiging kunnen we helaas niets doen. Maar lopende de behandeling komen mensen er vaak achter welke factoren de tinnitus erger maken. Ze kunnen er bijvoorbeeld meer last van hebben wanneer ze het druk hebben of moe zijn. Ook emoties kunnen de tinnitus verergeren. De behandeling is ook anders als de emoties daarin meespelen. Door de behandelingen wordt de tinnitus vaak minder, en leren de mensen ook beter met de klachten om te gaan. Het is opvallend dat zowel de lichamelijke als de emotionele kant van de ziekte in beweging komt. Maar het blijft zo dat mensen het ervoor over moeten hebben om er zo veel tijd in te stoppen.
(dit is slechts een gedeelte van het artikel dat te vinden is in de Acupunctueel!) Word lid en ontvang de Acupunctueel!
